Ponovno spremembe na zelenem in rdečem seznamu držav

Z zelenega seznama so črtane Češka, Malta in Švica, na rdečega pa je uvrščena Belgija

Prlekija-on.net, četrtek, 6. avgust 2020 ob 22:40
Z zelenega seznama so črtane Češka, Malta in Švica, na rdečega pa je uvrščena Belgija

Z zelenega seznama so črtane Češka, Malta in Švica, na rdečega pa je uvrščena Belgija

Od 6. avgusta 2020 veljajo nekatere spremembe na seznamih držav. Vlada Republike Slovenije je med drugim z zelenega seznama (vstop brez karantene) črtala Češko, Malto, Švico in nekatere administrativne enote Španije, na rdeči seznam (14-dnevna karantena) pa je uvrstila tudi Belgijo.

Spremembe na zelenem seznamu (vstop brez karantene)

Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu držav in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene.

Z zelenega seznama se črtajo Češka, Malta in Švica ter administrativne enote Španije: Balearski otoki, Kantabrija ter Kastilja in Leon.

Te države oziroma administrativne enote se posledično uvrstijo na rumeni seznam. Iz držav na rumenem seznamu lahko brez karantene vstopijo v Slovenijo državljani Slovenije ne glede na bivališče in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če predložijo dokazilo, da ne prihajajo iz držav z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo COVID-19 (rdeči seznam), na primer originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem so bivali, uradni seznam posadke v primeru najema plovila oziroma drugo ustrezno dokazilo. Če tega ne morejo predložiti ali dokazati, se šteje, kot da prihajajo iz države z rdečega seznama (obvezna 14-dnevna karantena).

Bogdan je prepričan, da trenutno klasificiranje celotne Hrvaške s strani države hudo greni življenje prebivalcem obmejnih krajev

Pobuda, da bi tudi Hrvaško razdelili na varna in manj varna COVID-19 območja


Spremembe na rdečem seznamu (14-dnevna karantena)

Na rdeči seznam (države s poslabšano epidemiološko situacijo) se uvrstijo:

  • Belgija,
  • Sveti Martin,
  • Ekvatorialna Gvineja,
  • Ferski otoki,
  • Namibija.

Vsem osebam, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah na rdečem seznamu in vsem osebam ne glede na državljanstvo ali državo bivanja, ki prihajajov Slovenijo iz teh držav, se odredi 14-dnevna karantena (razen če sodijo med izjeme v točkah 3-8 v 1. odstavku 10. člena odloka).

Z rdečega seznama se črtajo:

  • Belorusija,
  • Alžirija,
  • Ekvador
  • administrativna enota Španije Valencija.

Te države oziroma administrativne enote se posledično uvrstijo na rumeni seznam.