V ormoškem mestnem vinogradu postavili klopotec

Martin I. Ormoški, kot glavni skrbnik mestnega vinograda šipona in župan Občine Ormož, Danijel Vrbnjak, sta s pomočjo PGD Ormož, v mestnem vinogradu v Ormožu postavila klopotec.

Prlekija-on.net, nedelja, 16. avgust 2020 ob 21:09
Postavljanje klopotca v Ormožu

Postavljanje klopotca v Ormožu

V nedeljo, 16. avgusta, sta Martin I. Ormoški kot glavni skrbnik mestnega vinograda šipona in župan Občine Ormož, Danijel Vrbnjak, s pomočjo PGD Ormož, v mestnem vinogradu v Ormožu postavila klopotec.

Obiskovalce je s kulturnim in kulinaričnim programom razvajalo Kulturno turistično društvo Miklavž pri Ormožu, Miklavški oktet in tamburaši, prireditev pa sta vodila Miha in Leon.

Martin I. Ormoški je ob tem povedal kako je potekalo delo v goricah, ki jim pravijo tudi "županove gorice". Gre za tretji letnik vinograda, šipon, ki mu najbolj ustreza v našem okolju, letos pa pričakujejo okoli 200 litrov šipona. Vinograd bodo še zaščitili z mrežo pred pticami, mrčesom in točo. Letos tudi niso imeli nobene bolezni.

Miha, eden izmed voditeljev, je ob tem povedal nekaj o klopotcu, zakaj in kdaj se sploh postavlja ter iz kakšnega lesa so deli. Pomemben del ormoškega klopotca sta tudi "ded in baba". Prisotna je bila tudi podžupanja Občine Ormož, Irma Murad, ki je povedala, da gorice do trgatve oskrbujeta Martin I. in Mitja Slavinec, prvi delavec v tem vinogradu, s svojimi pomagači. Ob tem je napovedala viteze vina in kogovsko vinsko kraljico Nives Plemenič, ki so bili prisotni in katerih delo se začne, ko je grozdje že pripravljeno za mošt in vino.

Župan je povedal, da so v soboto z velikim ponosom v Hermancih postavili največji klopotec na svetu in da tokrat postavljajo klopotec v mestnih goricah. Vino bodo naredili za protokolarno darilo, katero bo promocija ormoških goric in kraja nasploh. Zahvalil se je Martinu I. in Mitju Slavincu, režijskemu obratu, kulturno turističnemu društvu Miklavž pri Ormožu, Javnemu zavodu za turizem, kulturo in šport, vsem sodelavcem občinske uprave, prostovoljnemu gasilskemu društvu Ormož in vsem, ki sodelujejo in pomagajo pri goricah.

Mitja Slavinec in Martin I. Ormoški sta ob tem morala tudi priseči, da bosta odgovorno skrbela za klopotec in gorice.

Foto: Špela Jambriško



Več v Družabno