Tekmovali so za najboljši langaš

Dogodek so izvedli v sklopu projekta »DediščiNAdlani«

Prlekija-on.net, sobota, 22. avgust 2020 ob 09:11
Drugi festival langaša

Drugi festival langaša

Pod okriljem Turističnega društva Gaberje pri Lendavi, Krajevne skupnosti Gaberje in v sodelovanju z ostalimi društvi je pri vaškem domu v Gaberju potekal drugi festival langaša in sicer tekmovanje za najboljši langaš. V Gaberju so se odločili, da tudi letos, tokrat drugič, kljub razmeram izvedejo tekmovanje v pripravi in cvrtju langaša. Organizator drugega festivala langaša - tekmovanje za najboljši langaš v Gaberju so kandidirali v sklopu projekta LAS Pri dobrih ljudeh 2020, ki je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, v projektu »DediščiNAdlani«. KS Gaberje kot vodilni partner, partnerji pa so Turistično društvo Gaberje, Kulturno društvo Zarja Gaberje, Zavod za kulturo madžarske narodnosti Lendava, Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja - Evropa investira v podeželje in sicer s projektom promocija in trajnosti za razvoj dediščinskega turizma.

V projektu so bili zelo uspešni, pri čemer so si pridobili določena finančna sredstva, zato so se odločili in izvedli dogodek drugi festival langaša. V sklopu projekta so še opremili dvorano vaškega doma z mizami, stoli, klimatizacijo in z multimedijsko opremo. Ob tej priložnosti so pred festivalom pripravili posvet na temo langaš, kot kulturna dediščina, kakšen je bil langaš nekoč in kakšen je danes. Namen delavnice je bil vzpodbujanje promocije in ozaveščanje o dediščinskem turizmu in ponudbe z namenom doseganja dolgoročnega razvoja in zvišanja turistične privlačnost območja LAS Pri dobrih ljudeh.

Gre za domačo jed, katero so svoj čas pripravljale naše babice in sicer z različnimi recepti. V Gaberju pa so se odločili, da bi se ta jed spet uveljavila na naših jedilnikih, kajti mladi in starejši radi segajo po dobrem in okusno ocvrtem langašu, zato jim je bil letos spet nov izziv, da so pripravili drugi festival langaša. Langaš naj bi pred mnogimi leti kot jed prišel iz sosednje Madžarske v Prekmurje, predvsem na narodnostno mešanem območju. Gre za domačo jed, ki se v Prekmurju že uveljavila, katera naj bi v prihodnje bila zaščitena, kot blagovna znamka Prekmurja na področju kulinarike. Predvsem v Gaberju si želijo, da bi jo zaščitili kot blagovno znamko in jo ponudili turistom in izletnikom, ki obiščejo obmursko vas Gaberje in Občino Lendava.

Sodelovalo devet ekip

Drugega festivala se je udeležilo devet ekip kuharjev amaterjev. Priprava in cvrtje je potekalo na prostem pri vaškem domu, ekipe so morale zmes za langaš omesiti in pripraviti na prizorišču. Organizator je ekipam priskrbel osnovne sestavine (1 kg bele gladke moke, jajca, sol, 1 liter olja, česen), ostale sestavine pa so si ekipe poskrbele same. Preden se je festival začel je organizator tekmovalnim ekipam dal številne napotke za pripravo langaša. Nad tekmovalnimi ekipami pa je bdela tričlanska strokovna komisija v sestavi, Zdenka Tompa (predsednica komisije) sicer upokojena učiteljica kuhanja na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci, članici pa Marija Kiraly - Muca in Magdalena Rudaš, ki sta obe strokovnjakinji in zelo dobro poznata prekmursko kulinariko, ki so med drugim ocenjevali tekmovalno mizo, dekoracija.... Bdeli so nad čistočo in higieno pri pripravi zmesi za langaš, organizacijo dela v pravilnih postopkih. Komisija se je tudi osredotočila na samo pripravo, gnetenje, kar so delali pred komisijo.

Po nekaj časa dokler se je zmes pripravila, je sledilo cvrenje v vročem olju. Ob koncu tekmovanja je komisija ocenila vse ocvrte langaše in sicer izgled, velikost, barvo, okus - harmonijo z nadevom, teksturo, skratka kako se je »harmonija« z različnimi nadevi langaša obnesla. V Gaberju je na drugem festivalu dišalo po dobrih in okusnih langaših. Kot sestavina za pripravo langaša je bila bela ostra moka, lahko so dodali kuhani pretlačeni krompir, spet drugi so v langaš kot v končni izdelek dodali jogurt, kvas ali pecilni prašek. K zmesi pa so še lahko dodajali mleko ali vodo. V sklopu tekmovanja pa so se domačni članice Turističnega društva Gaberje še posebej potrudili in ves čas festivala pripravljali okusen langaš tudi za domov.

V Gaberju so bili veseli, da se je tekmovanja v pripravi langaša udeležilo devet ekip in sicer največ iz Krajevne skupnosti Gaberje, ki so za tekmovanje pripravile dva langaša samo s testom, drugi pa je lahko bil z nadevom ali česnom in drugimi dodatki. Kot gostujoče ekipe so se festivala udeležile Društva kmetic Turnišče, Društvo za razvoj turizma Pince in Turistično in okoljevarstveno društvo Petišovci. Za popestritev dogodka so glasbeniki Gaberski mantraši, ki ohranjanja staro ljudsko glasbo iz Gaberja in okolice zaigrali in zapeli nekaj skladb v prekmurskem narečju, nekaj narodnih slovenskih in hrvaških, manjkala pa ni niti madžarska ljudska pesem.

Ob koncu tekmovanja je strokovna komisija ocenila vse vzorce in se je odločila, da je najboljši langaš pripravila in ocvrla ekipa Turističnega društva Gaberje, drugo mesto je zasedlo Društvo kmetic Turnišče in tretje mesto Gaberski mantraši. Kot najbolj inovativen langaš pa so pripravile članice Društva kmetic Turnišče. Vse ekipe so za sodelovanje prejele listino zahvale za sodelovanje. Prve tri najboljše ekipe pa priznanje in praktične nagrade.

V Gaberju je na drugem festivalu dišalo po langašu, zato so se odločili, da bodo v prihodnje sledili tradiciji priprave in cvrtja langaša, ob tem pa je potrebno upoštevati pridih modernosti in inovativnosti upoštevati v tem času, ko obiskovalci zelo radi posegajo po langašu.

Jože Žerdin



Več v Družabno