Mladi arhitektki uspel preboj na mednarodno tržišče s svojim razvojno avtorskim oblikovalskim izdelkom

Mlada magistra inženirka arhitekture Lara Baler, je pod okriljem arhitekturnega biroja Domus Projekt iz Ljutomera, v Ljubljani predstavila svoj nagrajeni patentiran izdelek, s katerim bi se morala predstaviti že aprila na tednu oblikovanja v Milanu.

Prlekija-on.net, torek, 25. avgust 2020 ob 20:081
Fotografija iz razstave v prostorih MAO Ljubljana, foto: Domus Projekt d.o.o., Ljutomer

Fotografija iz razstave v prostorih MAO Ljubljana, foto: Domus Projekt d.o.o., Ljutomer

Mladi magistri inženirki arhitekture Lari Baler iz Murske Sobote, je uspelo, da se s svojim oblikovalsko avtorskim izdelkom »Svetilo KUBIS«, predstavi na tednu oblikovanja v Milanu v Italiji, ki bi se moral odvijati v mesecu aprilu 2020. Svetilo je izbrala petčlanska mednarodna komisija, v konkurenci že uveljavljenih oblikovalskih imen in tudi profesorjev iz Fakultete za arhitekturo v Ljubljani, kjer je tudi sama magistrirala. Žal so zaradi korona virusa mednarodni milanski teden oblikovanja prestavili na naslednje leto. So pa v organizaciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) Ljubljana, pripravili razstavo z imenom: »TUNEL XXIX - oblikovanje za postapokaliptični svet, oblikovanje za prihodnost«, ki se je odvijala v prostorih MAO, od 18. junija do 16. avgusta 2020, kjer je svoj nagrajeni patentiran izdelek pod okriljem arhitekturnega biroja Domus Projekt iz Ljutomera, katerega ustanovitelj je znani arhitekt Štefan Baler, predstavila tudi Lara Baler, kot njegova hčerka, ki aktivno in uspešno vstopa v svet arhitekture in nadaljuje tridesetletno tradicijo delovanja družinskega arhitekturnega biroja.

Luč KUBIS je osnovno geometrijsko telo-kocka. Njena osnovna ideja je bilo ustvariti svetilo, ki bi poleg tega, da daje svetlobo, služilo tudi kot samostojni elegantno oblikovalski predmet v prostoru, ki daje uporabniku popolno svobodo pri nastavitvi ter mu omogoča, da se igra s svetlobo in senco, ki pri tem nastaja. Zaprta kocka uporabnika zaziba v meditativno razpoloženje, odprta pa ustvarja na videz neskončen niz oblik in scenarijev svetlobe.

Svetilo KUBIS je izdelano iz recikliranega nerjavnega jekla, ki je izjemno trpežen in trajnostni material. Za patent pa se že zanimajo proizvajalci svetil, ki bi želeli svetilo KUBIS vključiti v svojo proizvodnjo, kot prodajni izdelek.



Več v Gospodarstvo