Naj bo šolsko leto prijetno in varno!

Prometno varnostne razmere na območju PU Murska Sobota in priprave na prvi šolski dan.

Prlekija-on.net, petek, 28. avgust 2020 ob 11:32
Srečko Šteiner

Srečko Šteiner

Prometno varnostne razmere na območju PU Murska Sobota in priprave na prvi šolski dan je v današnji izjavi za javnost predstavil samostojni policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije PU M. Sobota dr. Srečko Šteiner.

Policisti PU Murska Sobota so v obdobju od 1.1.2020 do 27.8. 2020, obravnavali 414 prometnih nesreč, v enakem obdobju lanskega leta 516. V prometnih nesrečah je 5 (lani 1) oseb izgubilo življenje, 26 (22) jih je bilo hudo in 136 (172) lahko telesno poškodovanih. Vzrok neprilagojena hitrost je še vedno eden od najpogostejših vzrokov za nastanek prometnih nesreč na cestah na območju Pomurja. V povprečju (obdobje šestih let) se vsaka 6 prometna nesreča na pomurskih cestah zgodi zaradi neprilagojene hitrosti. Pomeni, da je še vedno veliko voznikov, ki ne upošteva omejitve hitrosti omejene s prometno signalizacijo ali prometnimi pravili in, da je delež neprilagojene hitrosti v prometnih nesrečah izredno visok. Neprilagojena hitrost pa je velikokrat determinirana tudi v vzrokih kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje, neupoštevanje pravil o prednosti...

Udeležba otrok v prometnih nesrečah

V obdobju od leta 2015 do 27.8.2020 je bilo v prometnih nesrečah na območju PU Murska Sobota udeleženih 124 otrok od katerih sta 2 umrla, 9 jih je bilo hudo in 75 lahko telesno poškodovanih. V obdobju 1.1.2020 do 27.8.2020 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 7 otrok. Eden je bil hudo telesno poškodovan in 5 lahko.

Nasveti policistov za varnejšo pot v šolo in domov

Zagotavljanje varnosti otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, je namreč ena najpomembnejših nalog policije, saj so otroci in tudi pešci nasploh med najbolj ranljivimi prometnimi udeleženci. "Policisti se zavedamo, kako pomembna je skrb za začetnike, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo vseh nevarnosti, pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na ostale učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole razigrani in je potrebno kar nekaj dni, da ponovijo pravila in zahteve za varno ravnanje v prometu. Naj bo šolsko leto prijetno in varno!" so še sporočili iz PU Murska Sobota.



Več v Kultura in izobraževanje