Pravljični festival buč v Moravskih Toplicah

TIC Moravske Toplice je pripravil Pravljični festival buč, etno-kulinarično prireditev

Prlekija-on.net, nedelja, 30. avgust 2020 ob 00:11
Pravljični festival buč v Moravskih Toplicah

Pravljični festival buč v Moravskih Toplicah

Buče, ki so v teh dneh na pomurskih poljih že skorajda dozorele in dobile rumeno barvo, bodo pridelovalci kaj kmalu očistili strojno ali ročno. Ponekod v gospodinjstvu buče uporabljajo za kuhanje omak ali za pečenje ... Sicer pa je za buče najbolj pomembno, da imajo dobro in zdravo seme iz katerega se v oljarni prideluje, oziroma stiska bučno olje, ki se največkrat uporablja v prehrani, kot za solate, ali pa tudi v kozmetiki.

Tako je TIC Moravske Toplice na zelenici v središču Moravskih Toplic v teh poletnih dneh pripravil Pravljični festival buč, etno-kulinarično prireditev s spremljajočim programom za otroke. Festival temelji na tematiki vzpostavljenega pravljičnega parka v gozdičku Čreta, ki je nastal v okviru TELE-KA-LAND mreže pravljičnih parkov, in na tematiki kulinaričnih dobrot iz buč, ki so jih lahko obiskovalci brezplačno degustirali.

Ob ustvarjalnih in animacijskih delavnicah na temo buč je bil dogodek popestren z etno-kulturnim programom. Sodelovali so Društvo za kulturo, šport in turizem "Žlaki" Sebeborci, Čebelarstvo in čokoladnica Aleš Šrok, Podeželska čokoladnica Passero, Kmetija Küčan, Proizvodnja peciva Figaro, Medičarstvo Jožice Celec, Lilalom - Liljana Lukač in Ustvarjalnica Mali Čudo. Na stojnici TIC-a Moravske Toplice so obiskovalci dobili promocijska darila in informacije o aktivnostih projekta »TELE-KA-LAND«, katerega del projektnih aktivnosti je bil tudi Pravljični festival buč.

Z glasbenim in plesnim vzdušjem so dogodek popestrili Folklorna skupina Vrbe, Citrarska skupina Pünkösdi Rózsá in Ansambel Aktual. Sočasno se je odvijala tudi turistična tržnica s ponudniki in rokodelci iz pomurske regije. Šlo je za izvajanje projekta TELE-KA-LAND v okviru programa sodelovanja Interreg V - A Slovenija - Madžarska 2014-2020.

Jože Žerdin



Več v Družabno