Židan podal pobudo, da Slovenija glede prehodov meje svoje interese uveljavi odločneje

Na Vlado RS je naslovil poslansko pobudo v zvezi z enostransko odločitvijo glede zaprtja meje s strani Republike Madžarske.

Prlekija-on.net, torek, 1. september 2020 ob 19:582
Dejan Židan

Dejan Židan

Poslanec Socialnih demokratov mag. Dejan Židan, je tokrat na Vlado RS naslovil poslansko pobudo v zvezi z enostransko odločitvijo glede zaprtja meje s strani Republike Madžarske. Ob tem daje pobudo, da Slovenija v okviru zunanjih odnosov in meddržavno sodelovanje, svoje interese uveljavi odločneje ter da se v odnosu do državljanov, ki živijo in delajo ob slovensko-madžarski meji nemudoma zagotovi recipročnost glede prehodov meje.

Celotno besedilo pobude objavljamo spodaj.

Kot je javno znano je Republika Madžarska enostransko sprejela ukrep in s 1. septembrom zapira svoje meje, tako smejo v državo vstopiti le madžarski državljani, tujci pa bodo za vstop morali navesti utemeljen razlog, meje bodo tako zaprte po nekaterih informacijah najmanj mesec dni.

Glede na odzive naših državljanov, ki živijo na slovensko-madžarski meji, bo ta enostranska odločitev o zaprtju meja za tuje državljane imela izredno negativne učinke za prebivalstvo, ki živi in dela ob meji, kot tudi na samo obmejno življenje. S tem povezano bo omejeno tudi delovanje manjšine, ki je zelo odvisna od matične države na vseh področjih življenja.

Po meni znanih informacijah naj bi se predstavniki obeh vlad že pred časom dogovorili, da bodo ukrepe za zajezitev širjenja korona virusa, vezane na zaprtje meja reševali obojestransko in v dogovoru obeh držav, ravno zadnja odločitev Madžarske, 28 avgusta pa kaže ravno obratno.

Zato na podlagi navedenega dajem pobudo, da Slovenija v okviru zunanjih odnosov in meddržavno sodelovanje, svoje interese uveljavi odločneje ter da se v odnosu do državljanov, ki živijo in delajo ob slovensko-madžarski meji nemudoma zagotovi recipročnost glede prehodov meje.



Več v Politika