Spominska slovesnost ob obeležju aktivistov in simpatizerjev OF

Slovesnost je potekala ob 79 letnici zbora aktivistov OF za Prekmurje

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. september 2020 ob 16:26
Štefan Ftičar, predsednik Krajevne organizacije za vrednote NOB Črenšovci – Odranci

Štefan Ftičar, predsednik Krajevne organizacije za vrednote NOB Črenšovci – Odranci

Letos mineva 79 let odkar so se v gozdičku pri gramoznici med Trnjem in Odranci 30. avgusta leta 1941 zbrali na organiziranem zboru aktivisti in simpatizerji OF za Prekmurje. Na tem mestu je postavljeno spominsko obeležje z betonskimi stebri. Za obeležje skrbi občina Črenšovci.

V spomin na tisti dogodek, v času druge svetovne vojne, ki je bil usoden za slovenski narod in slovenski jezik, so se v soboto, 29. avgusta, ob obeležju zbrali člani krajevnih organizacij Zveze borcev za vrednote NOB Lendava, Turnišče, Velika Polana, Dobrovnik in Črenšovci - Odranci in sosednjih občin. Slovesni dogodek ob obeležju sta pripravili Območno združenje Zveze borcev za vrednote NOB Lendava in Krajevna organizacija zveze borcev za vrednote NOB Črenšovci - Odranci. 

Zbranim sta nekaj besed o zgodovinskih dogodkih spregovorila predsednik Območnega združenja Zveze borcev za vrednote NOB Lendava, Jože Vidič, in županja občine Črenšovci, Vera Markoja. Dogodek sta kulturno obarvali Klarisa in Neja Filip, ki sta na flavto in violino zaigrali partizansko pesem »Šivala je deklica zvezdo« in »Venci vejli« - prekmursko narodno ljudsko pesem. Borčevske pesmi je recitiral član krajevne organizacije Zveze borcev za vrednote NOB Dobrovnik, Laci Pavel. Slavnostni govornik na spominski slovesnosti je bil predsednik krajevne organizacije zveze borcev za vrednote NOB Črenšovci - Odranci, Štefan Ftičar, ki je med drugim spregovoril o pomenu dogodka, ki se je zgodil pred 79-imi leti ob tem spominskem obeležju.

Pred 79 leti so borci in simpatizerji OF za Prekmurje z odločnim »ne« proti sovražniku s strani Nemcev in Madžarov, sklenili, da organizirajo boj proti okupatorju. Proti okupatorju so pripravljali različne sabotaže, proti sovražniku je bila tudi duhovščina, in sicer Danijel Halas, Ivan Camplin, Ivan Jerič in drugi duhovniki. Pri domačinih se je tisti čas dvignila zavest, saj so tiskali in metali letake. Sovražnik je začel spreminjati imena vasi v madžarski jezik, prepovedana je bila slovenska pesem. Aktivisti so bili študentje in vaški fantje, predvsem z območja Trnja, Dolnje Bistrice, Srednje Bistrice in Gornje Bistrice. 

To je obeležje vsem tistim aktivistom in borcem, ki so ob odločilnem obdobju znali, kje morajo biti in kakšna jim je bila naloga v boju proti fašizmu in nacizmu. Šlo je torej za osvoboditev in ohranitev naroda. Pomen dogodka ni bil samo velik za nadaljevanje NOB v Prekmurju, ampak iz njega lahko danes črpamo moč in ideje tistega časa.

Letos mineva 75 let od konca druge svetovne vojne, od poraza nacizma in fašizma, ki sta zahtevala ogromno žrtev na bojiščih in v taboriščih. Cilj je bil izbrisati rase in narode - Slovane, Rome in Žide. Proti sovražniku se je torej uprl tudi preprosti prekmurski človek, med njimi je bil tudi aktiven Štefan Horvat iz Trnja. Vsem je bil edini cilj osvoboditi domovino in ohraniti domači jezik. Pogosto se ob tem pozablja na vse narodne buditelje in voditelje zgodovine slovenskega naroda in borce iz prve in druge svetovne vojne. Želja krajevne organizacije Zveze borcev za vrednote NOB Črenšovci - Odranci je, da bi se sprejel ustrezen občinski odlok, kjer bi bila občina Črenšovci pokrovitelj obeležja, priključili pa bi še katero Osnovno šolo. Do 80. obletnice, ki bo prihodnje leto naj bi se do postavila spominska tabla z nadstreškom, klopi in zasadilo drevje in okrasno grmičevje.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje