Družijo se in ustvarjajo že tri desetletja

Društvo kmečkih žena Apače obeležilo lep jubilej

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. september 2020 ob 18:55
Članice DKŽ Apače na občnem zboru obeležile visok jubilej

Članice DKŽ Apače na občnem zboru obeležile visok jubilej

Dandanes, ko je vse manj tistih, ki bi delali brez plačila, je težko najti predsednika društva, ki bi z vsem srcem bil predan društvu kar 30 let. Ena teh je Ema Škrobar, ki že tri desetletja vodi Društvo kmečkih žena Apače, ki je svoj 30-letni jubilej, zaradi korona virusa, praznovalo skromno, saj so ta visoki jubilej počastili ob rednem letnem občnem zboru, v Gostilni in piceriji AS v Apačah. V prijetnih, lepo obnovljenih prostorih, nekdanjega gostišča Zver, se je od 63 članic, kolikor šteje društvo, zbralo 41. S tem so zadostili predpisom o prepovedi zbiranja v času korona virusa, ko je dovoljeno zbiranje le do 50 oseb. Zbor se je odvijal brez gostov, tako da se ga ni udeležil niti župan, dr. Andrej Steyer, ki je bil zaradi drugih obveznosti zadržan. Zbor so s pevskim nastopom popestrile Apaške ljudske pevke, ki so tudi članice DKŽ Apače. Ob tej priliki so pripravile tudi manjšo razstavo ročnih izdelkov, katere pozimi ustvarijo članice društva.

O delu društva v preteklem letu, je poročala predsednica društva Ema Škrobar. Kot je povedala, je društvo po zaslugi aktivnih članic, predvsem tistih, ki so vedno pripravljene delati, dobro delovalo. S svojim delovanjem so članice društva popestrile mnoge dogodke v občini in tudi izven nje. Ponosne so tudi na svoje nastope na vsakoletnem Kmetijsko živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni, ki ga letos pogrešajo. S kmečkimi dobrotami, ki jih pripravljajo, popestrijo kulinarično ponudbo na mnogih prireditvah ne le v apaški občini, temveč tudi širše. Med njimi je najbolj iskana slovenska specialiteta, prleška gibanica. Kot predvideva plan dela za prihodnje, bodo še naprej skrbele, da bodo občinske in druge prireditve, popestrene z njihovimi dobrotami.

Predsednica Škrobarjeva je posegla tudi v zgodovino društva. Kot je povedala, je društvo, ki se je imenovalo Aktiv kmečkih žena Apače, delovalo že pred njimi, vendar je delo v društvu zamrlo. Pred tridesetimi leti sta Ema Škrobar in Jožica Steyer, dali pobudo za ponovno ustanovitev društva, ki ga vse od ustanovitve vodi Ema. Kot je še potrdila predsednica, je praznovanje bilo skromno, vendar pa je potekalo v prijetnem druženju in ob sporočenih pogovorih.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje