Tudi letos so nas »napadli« roji letečih mravelj

Letos teh mravelj sicer ni bilo toliko, kot recimo lani, ko smo jih lahko videli na milijone.

Prlekija-on.net, sobota, 12. september 2020 ob 17:12
Roj letečih mravelj

Roj letečih mravelj

Tudi letos smo lahko bili priča pojavu rojev letečih mravelj, ki so se po zraku vili v vrtincih, kot kakšni tornadi. To je sicer v tem poznem poletnem času normalen pojav in ga lahko opazujemo vsako leto, včasih v večjem obsegu, včasih v manjšem. Letos teh mravelj sicer ni bilo toliko, kot recimo lani, ko smo jih lahko videli na milijone.

Pri tem gre za spolne osebke mravelj s krilci, ki v času parjenja zapustijo mravljišče. Enkrat letno se iz ličink razvijejo samčki in matice s krilci, ki nekaj časa živijo v mravljišču. Nato na isti dan, vse mravlje s krilci ene vrste iz različnih kolonij zapustijo mravljišče, po parjenju samčki takoj poginejo, mladim maticam pa krila odpadejo in praviloma ustanovijo novo kolonijo. Smrtnost je velika tudi pri maticah, saj roji mravelj pogosto končajo kot hrana za ptice.

Pojav ob tem lahko vidimo povsod po mestih, vaseh, ob cestah, nad drevesi, hišami, ... ko se roji včasih vijejo v zrak več metrov in imajo svoj "svatbeni" ples, nato pa svojo življenjsko pot končajo, tako da so ponekod tla prekrita s temi žuželkami. Letos je ob pojavu bilo tudi nekoliko bolj vetrovno, zato je roje veter "premetaval" sem in tja pa tudi niso bili tako množični, kot pretekla leta.

V videu in na fotografijah lahko vidite nekaj tega dogajanja v Ljutomeru.



Več v Narava