V Mariboru svečano obrali najstarejšo trto sveta in okronali novo vinsko kraljico

Stara trta je letos obrodila 61 kilogramov grozdja, 12. Mariborska vinska kraljica pa je postala 25-letna Neža Jarc iz priznane vinogradniške družine iz Svečine.

Prlekija-on.net, nedelja, 20. september 2020 ob 21:06
34. Svečana trgatev najstarejše trte sveta

34. Svečana trgatev najstarejše trte sveta

V nedeljo so v Mariboru že 34. obrali grozdje najstarejše trte na svetu. Kljub omejitvam zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa se je pred Hišo Stare trte na Lentu odvil privlačen kulturno-etnografski program, med drugim v družbi gospodarja Stare trte, mariborskega župana Saše Arsenoviča, Toneta Partljiča, ki mu je pripadla čast odrezati prvi grozd na trgatvi, in Neže Jarc, ki so jo na dogodku razglasili za novo Mariborsko vinsko kraljico. Stara trta je letos obrodila 61 kilogramov grozdja.

Svečana trgatev Stare trte je zaključno dejanje vsakoletnega Festivala Stare trte in hkrati edinstven protokolarni dogodek v čast najstarejši trti sveta, na katerega Mestna občina Maribor povabi pomembne goste iz Slovenije in tujine. Letos se je sicer dogodka udeležilo omejeno število gostov, saj je celoten Festival Stare trte potekal ob odgovornem ravnanju organizatorja in udeležencev dogodkov z doslednim upoštevanjem ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Skupaj s potomkama 245 kilogramov grozdja

Najstarejša trta na svetu je letos obrodila 61 kilogramov grozdja (njuni potomki, ki so ju obrali že v petek, sta letos dali 184 kilogramov), kar je po oceni skrbnika Stare trte in mestnega viničarja Staneta Kocutarja povprečna letina, ki napoveduje novo obdobje zmanjševanja pridelka Stare trte. Simona Hauptman s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor je na prireditvi razglasila še, da je grozdje najstarejše trte sveta zdravo in dozorelo, njegova sladkorna stopnja pa je 74 Oe.

Mariborski župan Aleksander Saša Arsenovič je na prireditvi povedal, da se »450-letni Stari trti obeta še lepša prihodnost s prenovo nabrežja reke Drave med Sodnim in Vodnim stolpom, z brvjo, ki bo povezala levi in desni breg reke, ter z nadgradnjo plovnosti na Dravi.« Dodal je, da je nastopil čas, da se mesto in okoliška regija, ki ju povezujeta Drava in vinogradniško zaledje, povežeta ter zasijeta v novi luči.

Nova vinska kraljica 25-letnica iz priznane vinogradniške družine iz Svečine

Prvi grozd na svečani trgatvi Stare trte je odrezal Tone Partljič, priznani slovenski pisatelj, dramatik in politik, ki je v kratkem nagovoru izpostavil pridih podeželskega kot posebnost Maribora in jo označil za veliko prednost, zaradi katere so Maribor in Mariborčani tako pristni. S trganjem grozdja so po običaju nadaljevali malečniški brači, na prireditvi pa so nastopili tudi KUD Pošta, Akademska folklorna skupina Študent, glasbenica Patricija Škof in vokalna skupina M.J.A.V. Vrhunec prireditve je bila razglasitev nove Mariborske vinske kraljice. Naziv je prejela 25-letna Neža Jarc iz priznane vinogradniške družine iz Svečine, kjer se z vinogradništvom in vinarstvom ukvarja že četrta generacija.

Neža Jarc, 12. Mariborska vinska kraljica, je v svojem prvem nagovoru po prejemu krone poudarila: »Še posebej me veseli, da sem postala Mariborska vinska kraljica v času, ko naše mesto pridobiva novo, lepšo podobo in postaja z vsakim dnem bolj živo. V vlogi Mariborske vinske kraljice se bom trudila, da bi bil nove podobe deležen tudi naš mestni hrib z mestnim vinogradom, s katerim bo Maribor zares postal vinska prestolnica Slovenije

Letos mineva 30 let, kar je mesto Maribor podarilo prvo potomko, ki danes raste na Ljubljanskem gradu, in hkrati tudi 30 leto od imenovanja prvega mestnega viničarja Toneta Zafošnika ter 10 let od imenovanja njegovega naslednika Staneta Kocutarja.

Foto: Teja Fistravec