Evropski teden mobilnosti 2020 v Občini Razkrižje

Občina Razkrižje se je pridružila projektu Evropski teden mobilnosti 2020, v sklopu katerega izvaja več aktivnosti.

Prlekija-on.net, torek, 22. september 2020 ob 11:21

Občina Razkrižje se je pridružila projektu Evropski teden mobilnosti 2020, v sklopu katerega izvaja več aktivnosti. Občina je bila uspešna na "Javnem razpisu za sofinanciranje priprav in izvedbe aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v letu 2020", ki ga je razpisalo Ministrstvo za infrastrukturo RS, Direktorat za trajnostno mobilnost in prometno politiko. Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE17 IPC/SI/000007- LIFE IP CARE4CLIMATE, katerega delno financira Evropska unija iz programa LIFE, Sklad za podnebne spremembe (Ministrstvo za okolje in prostor) ter Ministrstvo za infrastrukturo.

Občina Razkrižje je geografsko večinoma obdana z državno mejo Republike Hrvaške in reko Muro, zato poznana pod imenom Razkriški kot. Zgodovina kraja uči ljudi vztrajnosti in pogumnega soočanja z izzivi, zato si želijo tudi premika v miselnosti občanov za trajnejšo obliko mobilnosti in s tem bolj zdravega načina življenja za vse. Njihova želja je ozaveščanje in motiviranje občanov za več pešačenja, kolesarjenja in uporabe javnega potniškega prometa. K sodelovanju pri izvajanju projekta, s poudarkom na vključevanju lokalnega gospodarstva v promocijo trajnostne mobilnosti, spodbujajo tiste subjekte v občini, h katerim stranke lahko pridejo za izvedbo storitev peš ali s kolesom, kar se v času izvajanja projekta lahko beleži in zbira na priložnostnem kartončku in posamezniku lahko prisluži simbolno nagrado ter sodelovanje v nagradnem žrebanju. Sodelujoči subjekti sta dve lokalni trgovini z živili, ena kmetijska trgovina, pogodbena pošta, lokali s hrano in pijačo, frizerski salon, občina, Krajevni urad, Zdravstvena ambulanta Razkrižje, lekarna, ponudnik izposoje koles in opreme,...

Zaradi manjše površine občine, javni promet po sami občini ni aktualen, se pa ga spodbuja za dostop do drugih, bolj oddaljenih krajev. Pomembni partner v promociji trajnostne mobilnosti je tudi Osnovna šola Janeza Kuharja Razkrižje, Zasebna ambulanta družinske medicine in občan, ki izvaja storitve kolesarskih izletov in izposoje koles (Simply Cycling Slovenia). Z lokalnimi deležniki spodbujajo kolesarjenje, pešačenje, predvsem pa z motivacijskimi darilci želijo spodbujati od najmlajših do najstarejših, da čim več opravkov, v šolo in v službo v občini opravijo peš ali s kolesom. K trajnostno mobilnemu ogledu občine želijo spodbujati tudi turiste, saj si je občino na 10 km2, kjer imajo vse od murske »ravnice« do prleških »goric«, možno in najlepše ogledati peš ali s kolesom.

V slopu Evropskega tedna mobilnosti je bil zastavljen naslednji program:

  • kolesarjenje, v smislu, da se na nedeljski izlet ali drugih opravkih lahko popeljemo s kolesom,
  • občan Paul Wadkin (Simply Cycling Slovenia) je imel nekaj dni odprtih vrat, kjer se še tudi v bodoče lahko seznanite glede poteka daljših in večdnevnih kolesarskih izletov ter z možnostjo izposoje različnih vrst koles in opreme,
  • spodbujajo javni potniški promet s promocijo voznih redov avtobusov, ki vozijo iz Razkrižja in nazaj, prav tako pa zbirajo pobude po dodatnih javnih avtobusnih linijah. Na temo javnega prevoza se nanašajo anketni vprašalniki tako občine kot tudi Avtobusnega prometa MS d.d., ki jih lahko prejmete in izpolnite na različnih lokacijah po občini. Občinsko anketo je možno izpolniti tudi v elektronski obliki https://www.1ka.si/a/297791
  • spodbujajo občane, da čim več opravkov opravijo peš ali s kolesom, se po možnosti peš ali s kolesom odpravijo tudi v službo,. ..
  • Osnovna šola Janeza Kuharja Razkrižje in Vrtec pri OŠ Razkrižje, ki sta prav tako vključena v projekt spodbujanja trajnostne mobilnosti pod okriljem Ministrstva za infrastrukturo, se tudi simbolno s svojimi aktivnostmi pridružujeta promoviranju pomena Evropskega tedna mobilnosti. V četrtek, 24.9.2020 bo izvedena promocija varne in udobne vožnje z javnim prevozom, ko bodo iz Avtobusnega prometa Murska Sobota d. d., ki na območju Pomurja opravljajo javno službo javnega linijskega prevoza potnikov z avtobusom obiskali šolo. V sklopu projekta je Občina Razkrižje konec lanskega šolskega leta vsem učencem Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje nabavila odsevne oranžne nahrbtnike za večjo vidnost v prometu, ob začetku letošnjega šolskega leta pa so vsi učenci in otroci iz vrtca prejeli utripajoče kresničke ter odsevne obeske z namenom, da naj bodo kot udeleženci v prometu na trajnostni način -peš ali s kolesom, čim bolj vidni drugim udeležencem v prometu, še posebej voznikom motornih vozil.
  • za en dan "ob dnevu brez avtomobila" so v petek 18.9.2020, za motorni promet zaprli javno pot do Ivanovega izvira oz. Centra Zavirje Razkrižje, učitelji in učenci so prišli v šolo na trajnostni način (nekateri vsaj en del), otroci višjih razredov so na šolskem igrišču preizkušali svoje spretnosti na kolesarskem poligonu.
  • do sredine oktobra bo potekalo nagrajevanje občanov za opravke, na katere se podajo na trajnostno mobilni način. Vse lokale, trgovine in javne ustanove v občini smo založili s programi ETM 2020 v Občini Razkrižje, anketnimi vprašalniki občine in Avtobusnega prometa Murska Sobota (z navedenimi voznimi redi iz občine v sosednje kraje) ter s kupončki, na katerih lahko občani zbirajo podpise ob opravkih peš ali s kolesom, ali sodelovanju v drugih aktivnostih ter si pridobijo katero od praktičnih simbolnih nagrad. Gospodarski subjekti bodo promocijske letake imeli nameščene v stenskih/namiznih stojalih, tako, da jih bodo stranke lahko hitro opazile.
  • Občina bo v sklopu aktivnosti nabavila tudi eno kolo, ki ga bodo zaposleni v občinski upravi in drugi sodelavci uporabljali za terenska opravila po občini, v popoldanskem času pa si bodo kolo lahko izposodili tudi občani za svoje opravke

Projektne aktivnosti bodo trajale do 31.10.2020.

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so financirane s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe.

Od 16.9.2020- 22.9.2020, ko poteka obeleževanje Evropskega tedna mobilnosti in v tem času tudi projektne aktivnosti...

Objavil/a Evropski teden mobilnosti - Občina Razkrižje dne Nedelja, 20. september 2020


Več v Kultura in izobraževanje