Reja kasaških konj v rodbini Novak

Mladinski center Prlekije je izvedel delavnico o reji ljutomerskih kasačev, kjer so bili predstavljeni ljutomerski kasači iz domačije Novak iz Šalincev.

Prlekija-on.net, četrtek, 24. september 2020 ob 08:231
Delavnica o reji ljutomerskih kasačev

Delavnica o reji ljutomerskih kasačev

V petek 18. septembra 2020 je Mladinski center Prlekije izvedel delavnico o reji ljutomerskih kasačev. Nosilca in vodja delavnice sta bila Franc in Milan Novak. V delavnici so bili predstavljeni ljutomerski kasači iz domačije Novak iz Šalincev. Z rejcema Francom in Milanom Novakom smo opravili tudi kratek razgovor.

Franc Novak je o zgodovini svoje linije ljutomerskih kasačev povedal naslednje:
"Izhajam iz znane konjerejske družine z dolgoletno kasaško tradicijo. Približno 80 let je pri nas doma linija ljutomerskih kasačev pod črko P. Že moj oče je s kobilo Peggy obdeloval kmetijo Novak. Obenem je bila tudi to kobila za kasaške dirke. Kobila Peggy je že v nekdanji Jugoslaviji dala kvalitetne kasaške konje z imeni: Peli, Pingo, Peggyspet. Prava legenda tega rodu je bila tudi Perela, s katero je tekmoval Konrad Hojs iz Ljubljane. Glavni začetek mojega ukvarjanja s konji je bilo delo s konji in takrat sem jih tudi vzljubil. Že pri 16-ih letih sem začel tekmovati s kobilo Petro in zasedel odlično 2. mesto. Rejo sem nadaljeval s kobilo Perelo, ki je že dala odlične potomce kot so bili Patres Lobell, Paterson, Porto, Pernila, Pepelka I. in Petrana Lobell. Kobila Pernila je tudi že dala odlične potomce. Iz te naše linije je dobro znana tudi Pepa, ki je bila kot 2-letnica v svoji karieri neporažena. Pepa in Peterka I. sta dobili zaporedoma kasaški derbi v letih 2017 in 2018. S Pernilo, Pepelko I. in Petrano Lobell sem dosegel lepe rezultate na kasaških prireditvah. Peterka I. je nastopala tudi v tujini (Italija, Švedska) in dosegla veliko prvih mest. Na Švedskem je dosegla osebni rekord 1.13.07. Kot rejec sem bil od leta 2016 do 2018 na drugem mestu, kar je zame velikega pomena in s tem uspehom se je dobro izkazalo vse moje dosedanje delo. Še danes posedujem 9 ljutomerskih kasačev, katere je podprlo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z obrazložitvijo, da je to pasma konj, ki izumira. Nadalje lahko povem, da še vedno nastopam s sledečimi kasači: Pell, Pickell in Patte in z njimi dosegam vidne uspehe. 13. 9. 2020 je na dirki v Ljutomeru Pell dosegel drugo mesto, prav tako je odlično tekel Pickell v dirki za pokal občine Križevci. 20. 9. 2020 je bila na razstavi enoletnih žrebet Perina I. (domače ime Nina) med šestimi najboljšimi izmed 18-ih udeležencev iz cele Slovenije. Prav tako bi želel povedati, da mi veliko pomaga hčerka Anja, ki ima tudi kobilo Pally in z njo tudi tekmuje. Ob tej priložnosti se ji za ves trud najlepše zahvaljujem in ji želim še veliko lepih trenutkov v kasaštvu in konjereji."

Milan Novak je tudi povedal nekaj o zgodovini njihove reje kasaških konj:
"Že moj dedek Franc Novak je imel kasače. Tudi kasaški konji iz kmetije Novak v Šalincih izhajajo iz naše kmetije na Zgornjem Krapju. Dedek je imel linijo M in je konje kasače prodajal tudi v Italijo. Verjetno je ta linija še danes v Italiji. Moj oče jih je opustil, vendar sem jaz vedno imel željo to obnoviti. Leta 1981 sem kot 15-leten fant že imel svojo kasaško kobilo. Trenutno imam 5 plemenskih kobil: nemška, francoska in ena iz švedske linije. S kobilo Prizma sem zmagal že leta 1985 na dirki na ljutomerskem hipodromu. Ker me je možganska kap sem moral to malo opustiti. Sedaj imam 5 plemenskih kobil, 2 letošnja in 2 lanska žrebička. Na razstavi 20. 9. 2020 v Ljutomeru sta bila 2 moja enoletna žrebička - žrebiček Cankar in žrebička Ana. Na tej razstavi sem bil edini rejec s kar dvema razstavljenima konjema. Tudi v prihodnosti se mislim še naprej ukvarjati z rejo ljutomerskih kasačev."

Avtorica prispevka: Alenčica Studnička
Fotografije: Željko Kolarič in Elvis Brumen



Več v Gospodarstvo