Zasegli skoraj tisoč sadik konoplje in orožje, osumljeni si je protipravno prilastil tudi 46 tisoč kWh električne energije

722 sadik konoplje so zasegli v Mariboru, na območju Lendavskih Goric 107 in na območju Beltincev 95 sadik.

Prlekija-on.net, četrtek, 24. september 2020 ob 12:14
Zaseg konoplje in orožja

Zaseg konoplje in orožja

Spomladi, 20. marca letos, so bili mariborski policisti in kriminalisti obveščeni o požaru na stanovanjski hiši, na Klemenčičevi ulici v Mariboru. S kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je 44-letni državljan Slovenije utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti, po 3. odstavku 314. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), saj je zaradi malomarnosti pri napeljavi električne energije, v stanovanjski hiši na Klemenčičevi ulici v Mariboru povzročil požar. Ker požara sam ni več mogel nadzorovati ali pogasiti, se je ta razširil čez celotne kletne prostore hiše. Ogenj so pravočasno pogasili gasilci Gasilske brigade Maribor in tako preprečili, da bi se razširil na celotno stanovanjsko hišo ter posledično na sosednje stanovanjske hiše. Stanovanjska hiša se namreč nahaja v strnjenem naselju, pri čemer bi nedvomno nastala premoženjska škoda velike vrednosti in konkretna nevarnost za življenje ljudi.

Z nadaljnjimi aktivnostmi so ugotovili, da je omenjeni osumljenec, skupaj z neznanim sostorilcem utemeljeno osumljen tudi storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, po 1. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika (KZ-1). Skupaj sta v navedeni stanovanjski hiši, v sedmih različnih prirejenih prostorih, neupravičeno gojila skupaj 722 sadik prepovedane droge konoplje (skupno 13476,53 gramov) in tam hranila še skupno 1658,07 gramov posušene prepovedane droge konoplje, z namenom nadaljnje neupravičene prodaje.

Prav tako so kriminalisti ugotovili, da je 44-letni državljan Slovenije utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja tatvine električne energije, po 1. odstavku 204. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), ker se je na tem naslovu priključil na električno omrežje mimo merilne omarice. Na tak način si je protipravno prilastil 46.553 kWh električne energije in si pridobil 8.415,26 evrov protipravne premoženjske koristi.

Kriminalisti so osumljenca 18. 6. 2020 privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Maribor, ki je zanj odredil pripor.

Konopljo gojil še na območju Lendavskih Goricah in Beltincev

Z dodatnim zbiranjem obvestil so mariborski kriminalisti ugotovili, da je imenovani v sostorilstvu s 26-letnim državljanom Slovenije, do vključno 16. 6. 2020, na območju Lendavskih Goric, v posebej prirejenem prostoru neupravičeno gojil skupaj 107 sadik prepovedane droge konoplje (3.750 gramov) in tam hranil skupno 41,23 gramov te posušene prepovedane droge, z namenom nadaljnje neupravičene prodaje.

S preiskovalnimi aktivnostmi so prav tako ugotovili, da je 26-letni državljan Slovenije utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, po 1. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), ker je do vključno 8. 9. 2020, na območju Beltincev, v posebej prirejenem prostoru neupravičeno gojil skupaj 95 sadik prepovedane droge konoplje v velikosti od 8 do 64 cm, z namenom nadaljnje neupravičene prodaje ter tam hranil še skupno 20,48 gramov te posušene prepovedane droge, 3,53 g prepovedane droge konoplje smole, 10 ml prepovedane droge konoplje smole in 1,36 gramov prepovedane droge amfetamin, prav tako z namenom nadaljnje neupravičene prodaje.

Zasegli tudi več kosov orožja in streliva

Pri preiskavi so kriminalisti prav tako zasegli večjo količino sestavin za izdelavo eksploziva, smodnika, več kosov orožja in streliva. Imenovani je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 2. odstavku 307. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) saj je do 8. 9. 2020 protipravno pridobil in hranil večjo količino strelnega orožja in streliva, katerih promet, nabava in posest posameznikom, pravnim osebam in podjetnikom niso dovoljeni ali so omejeni, ter eksplozivne snovi, kar je predstavljajo nevarnost za življenje ljudi in premoženje.

Kriminalisti so 9. 9. 2020 tudi tega osumljenca privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Maribor, ki je tudi zanj odredil pripor.

Preiskava očitanih kaznivih dejanj se s tem ni zaključila, saj so mariborski kriminalisti ugotovili, da je osumljenec iz Beltincev sodeloval še s 26-letnim državljanom Slovenije iz Šmartna ob Paki. Slednji mu je namreč predhodno ponujal naprodaj večjo količino Kalijevega perklorata, ki je predhodna sestavina za izdelavo eksplozivov.

V torek, 22. 9. 2020, so kriminalisti s hišno preiskavo pri osumljenemu na območju Šmartna ob Paki zasegli večjo količino Kalijevega perklorata in predelan kos orožja (puške). V zvezi s tem bodo na pristojno Okrožno državno tožilstvo zoper imenovanega podali kazensko ovadbo, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 5. odstavku 307. člena Kazenskega zakonika (KZ-1).

Foto: SKP PU Maribor