Zajelo nas je neurje z močnim vetrom, preko 6 tisoč odjemalcev ostalo brez elektrike

Meteorna voda je ponekod zalivala objekte, veter je podiral drevesa, preko 6.300 odjemalcev pa je zvečer ostalo brez električne energije.

Prlekija-on.net, nedelja, 4. oktober 2020 ob 11:35
Nevihte so spremljale številne razelektritve

Nevihte so spremljale številne razelektritve

V soboto zvečer je naše kraje zajelo neurje z močnim vetrom. Meteorna voda je ponekod zalivala objekte, veter je podiral drevesa, preko 6.300 odjemalcev pa je zvečer ostalo brez električne energije. Ob 19.38 je prišlo do izpada električne energije na RTP Radenci VOD Ljutomer prizadetih je bilo skupaj 1.372 odjemalcev. Ob 19.41 je prišlo do izpada električne energije na RTP Radenci VOD Radenci, kjer je prizadetih bilo skupaj 668 odjemalcev.

Ob 19.41 je prišlo tudi do izpada električne energije na RTP Mačkovci VOD Grad, kjer je bilo prizadetih skupaj 3.005 odjemalcev, Ob istem času je prišlo do izpada električne energije tudi na RTP Mačkovci VOD Hodoš, kjer je bilo prizadetih skupaj 1.273 odjemalcev.

Nevihte so spremljale številne razelektritve.

An impressive lightning activity along the front last night. Map: @blitzotrung

Objavil/a Severe Weather Europe dne Sobota, 03. oktober 2020
Številne razelektritve nad našim območjem

Podrta drevesa in poplavljeni kletni prostori

V večernem času so na območju občine Lenart zaradi neurja posredovali gasilci PGD Lenart, ki so črpali vodo iz kletnih prostorov dveh stanovanjskih objektov in iz enega večstanovanjskega objekta. Na območju Gočeve, občina Sveta Trojica, so posredovali gasilci PGD Gočova, ki so odstranili pet padlih dreves s cestišča. Na območju občine Benedikt so zaradi neurja posredovali gasilci PGD Benedikt, ki so odstranili dve padli drevesi s cestišča.

Občino Gornja Radgona je zajelo neurje z močnim vetrom. Posredovali so gasilci PGD Gornja Radgona in Orehovci. V Kunovi so posredovali gasilci PGD Negova, ki so iz kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali okoli 2500 litrov meteorne vode. Neurje z močnim nalivom je zajelo tudi občino Radenci, kjer so posredovali gasilci PGD Radenci. Na ulici Kneza Koclja v Radencih je veter podrl drevo čez cesto. O dogodku je bila obveščena pristojna občinska služba. Veter je podrl tudi telekomunikacijske drogove za trgivino SPAR Radenci. O dogodku je bila obveščena dežurna služba Telekoma Slovenije. Na terenu so bili tudi delavci Elektra Maribor, ki so odpravili napake izpadov električne energije v RTP Radenci.

Zaradi močnega neurja, so posredovali gasilci PGD Pušča v naselju Pušča. V Murski Soboti so gasilci PGD Murska Sobota izčrpali okoli 2000 litrov vode iz podzemne garaže stanovanjskega bloka in na dimniku stanovanjske hiše odstranili dimniško kapo, ki se je poškodovala v neurju. Malo pred 20 uro je občino Puconci zajelo močno neurje, na delu so bili gasilci PGD Dolina ter komunalno podjetje. V občini Šalovci pa so posredovali gasilci PGD Šalovci, PGD Dolenci ter PGD Markovci. V naselju Večeslavci v občini Rogašovci so gasilci PGD Rogaševci izčrpali meteorno vodo iz kleti stanovanjske hiše.

Intervencije
Intervencije na vzhodu države, vir: Uprava RS za zaščito in reševanje

V vzhodni polovici Slovenije bo dežja manj

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso), bodo popoldne predvsem v zahodni polovici Slovenije občasno krajevne padavine, na vzhodu pa bo večinoma sončno. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21, v Gornjesavski dolini okoli 13 °C.

V ponedeljek zjutraj se bodo padavine na zahodu okrepile in se dopoldne razširile nad večji del Slovenije, vmes bodo posamezne nevihte. V vzhodni polovici Slovenije bo dežja malo. Popoldne se bo delno zjasnilo, v zahodni polovici bodo še posamezne plohe. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 15, najvišje dnevne od 16 do 21 °C, hladneje bo na severozahodu.

V torek bo deloma jasno, le v hribovitih krajih na zahodu bo možna kakšna ploha. Še bo pihal jugozahodni veter. V sredo bo deževno, dež bo proti večeru od zahoda povsod ponehal.



Več v Narava