Letos je Miholovo v Veržeju potekalo v okrnjeni obliki

Slovesen praznik ob godu sv. Mihaela nadangela župnijskega zavetnika, kjer so zadonele tudi obnovljene orgle.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 5. oktober 2020 ob 16:13
Sveta maša

Sveta maša

V župniji Veržej so ob župnijskem zavetniku sv. Mihaelu nadangelu pripravili slovesnost. Kot romar je prvič med vernike župnije Veržej priromal Aljaž Baša, stolni kaplan v murskosoboški župniji, ki je daroval sveto mašo in bil pridigar ob župnijskem prazniku. V pridigi je med drugim spregovoril o godu sv. Mihaelu, ki se opisuje v boju med nadangelom Mihaelom in Zmajem, ki ga Mihael premaga, prikazuje kot bojevnika z velikimi iztrganimi krili, ki gazi in ubija Satana. V boju proti zlu nadangel Mihael bdi nad človeškim rodom, ki ga želi osvoboditi zla in greha. Vsakemu kristjanu je sveti Mihael nadangel vzgled z vztrajnim bojem proti zlu. Dobro je delati dobro. Njegovo čaščenje poudarja njegov trojni pomen v službi Cerkve. Sv. Mihael je borec - zaščitnik molivec in spremljevalec, ki nas spremlja na naših življenjskih poteh. Pri somaševanju so sodelovali domači župnik župnije Veržej mag. Jože Pozderec in Peter Pučnik, kateri je direktor Zavoda Marianum Veržej in duhovnik prof. Stanislav Duh, vsi salezijanci. Mašo so s prošnjami obogatile sestre Frančiškanke Brezmadežnega spočetja, ki živijo in delajo v župniji Veržej in ministranti.

Pred leti so v župniji obnovili kip sv. Mihaela nadangela, ki je postavljen pred glavnim oltarjem. Na koru so v čast župnijskega praznika zadonele obnovljene orgle. S petjem in instrumentalnim nastopom je pod vodstvom organistke, zborovodje Petre Ivančič nastopila vokalna skupina župnije Veržej, ki je obogatila sveto mašno daritev.

Dan pred praznikom in pred nedeljsko sveto mašo so se domači pritrkovalci v zvoniku cerkve na zvonove pritrkovali in na ta način olepšali in oznanjali vsem praznik župnijskega zavetnika sv. Mihaela nadangela. Župnijsko žegnanje je bilo letos v okrnjeni obliki, saj je bila ena stojnica z medenimi dobrotami. Župnijski zavetnik je tako vernike Veržeja, Banovcev in Bunčan še bolj povezal.

Miholovo kot pravijo v Veržeju je bilo vsako leto srečanje kulture, ohranjanja spominov na prednike, zavzemanje za vrednote, katere že leta in leta prenašajo na mlajše rodove. Ob Miholovem so se v preteklih letih v Veržeju pri blagoslovu zbrale folklorne skupine, gasilci in vsi, ki želijo ohranjati domačo in umetnostno obrt, ohranjanja kulturne dediščine in krščanske vrednote.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje