Trgovine se bodo ob nedeljah in praznikih kmalu zaprle

Zakon po objavi stopi v veljavo po petnajstih dneh, kar pomeni, da bodo trgovine zaprle svoja vrata v nedeljo, 25. oktobra.

Prlekija-on.net, nedelja, 11. oktober 2020 ob 18:31
Nakupovalni vozički bodo ob nedeljah ostali prazni

Nakupovalni vozički bodo ob nedeljah ostali prazni

Poslanci Državnega zbora so ob koncu septembra sprejeli novelo zakona, po kateri trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo smele več poslovati. Izjema so manjše prodajalne na bencinskih servisih, postajališčih, v bolnišnicah in druge manjše prodajalne, če bodo v njih na dela proste dni stregli kupcem lastniki sami ob pomoči študentov in upokojencev.

Konec tega tedna je v Uradnem listu RS bila tudi objavljena razglasitev novele zakona. Zakon po objavi stopi v veljavo po petnajstih dneh, kar pomeni, da bodo trgovine zaprle svoja vrata v nedeljo, 25. oktobra. Do takrat bodo lahko trgovine še ob nedeljah odprte.

Vlada zaprtja trgovin sicer ne podpira, saj jo skrbijo posledice, ki jih utegne imeti ukrep v že tako zaostrenih gospodarskih razmerah za trgovino, njene zaposlene, dobavitelje, turistične kraje. Noveli zakona ostro nasprotujejo tudi v Trgovinski zbornici Slovenije, kjer so omenjali celo možnost ustavne presoje. Opozarjajo, da bi zaprtje prodajaln ob nedeljah pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, v časih, ko je treba vse napore usmeriti v doseganje gospodarske rasti, pa je potrošnja ključna za doseganje gospodarske rasti.

Volja ljudstva je sicer glede tega bila izražena na referendumu že leta 2003.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo

Odpoklicali so živilo (simbolična fotografija)

Odpoklicali živilo zaradi prisotnosti kovinskih delcev

ponedeljek, 17. junij 2024 ob 12:02
Predsednik Državnega sveta bo med drugim obiskal Občino Križevci

Predsednik Državnega sveta bo obiskal Prlekijo

sobota, 15. junij 2024 ob 09:56
Umikajo sadje (simbolična fotografija)

Iz prometa umikajo sadje

četrtek, 13. junij 2024 ob 21:17