V rdečih regijah odpoved vseh svetih maš, v oranžnih svete maše omejene na 10 vernikov

Verouk se bo v rdečih regijah do nadaljnjega izvajal na daljavo, v oranžnih pa se bo redno izvajal do vključno 5. razreda.

Prlekija-on.net, četrtek, 15. oktober 2020 ob 16:47
V rdečih regijah bodo predvidoma s petkom odpovedane vse svete maše

V rdečih regijah bodo predvidoma s petkom odpovedane vse svete maše

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) se je seznanila z informacijo o vladnih ukrepih za omejitev širjenja epidemije COVID-19 v oranžnih in rdečih statističnih regijah ter podala izjavo za javnost. Škofje bodo, po objavi vladnih odlokov v Uradnem listu RS, na spletni strani Katoliške cerkve objavili posebna navodila za duhovnike in vernike.

Predvidoma jutri, v petek, 16. oktobra 2020, bodo v rdečih statističnih regijah odpovedane vse svete maše; verouk pa se bo do nadaljnjega izvajal na daljavo. V oranžnih oz. rumenih statističnih regijah bodo svete maše omejene na 10 vernikov; prav tako se bo v oranžnih statističnih regijah verouk redno izvajal do vključno 5. razreda. Za višje razrede osnovne šole se bo verouk izvajal na daljavo. Župniki in duhovniki bodo v rdečih regijah lahko vernikom omogočili individualno duhovno oskrbo, kar pomeni, da bodo lahko verniki ob določeni uri prišli v cerkev in tam prejeli sveto obhajilo, blagoslov in opravili spoved.

Statistične regije na rdečem seznamu

Rdeče regije: Zapiranje lokalov, omejeno delovanje fitnesov, frizerskih in kozmetičnih salonov...


"Na koncu dodajam, da škofje z zaskrbljenostjo spremljajo epidemiološki položaj naše države. Zato pozivajo vse duhovnike, redovnice in redovnike ter vernike, da brez izjeme in dosledno spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19. Prav posebej pa vabijo vse k molitvi za zdravje, za bolnike in konec epidemije," je še v sporočilu zapisal dr. Tadej Strehovec, generalni tajnik SŠK.

Janez Janša, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Janša predstavil nove ukrepe: Od ponedeljka bo pouk v OŠ za starejše otroke potekal na daljavo