NIJZ oblikoval navodila: Kdo naj ostane v izolaciji in kako dolgo?

NIJZ je oblikoval navodila za osebe s potrjeno okužbo, tiste, ki so bile v stiku z okuženo osebo in osebe v karanteni na domu.

Prlekija-on.net, četrtek, 29. oktober 2020 ob 14:32
Nacionalni inštitut za javno zdravje je oblikoval navodila

Nacionalni inštitut za javno zdravje je oblikoval navodila

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede epidemije novega koronavirusa so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager, Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in vladni govorec Jelko Kacin.

V sredo je bilo ugotovljenih 2.488 pozitivnih brisov, ob 7.202 testiranjih. Delež pozitivnih testov je slabih 35 odstotkov. V bolnišnicah se zdravi 660 ljudi, od tega jih intenzivno zdravljenje potrebuje 109, umrlo je 14 oseb.

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Kacin: Na intenzivni negi se zdravi že 109 oseb


V izobraževalnem procesu so evidentirali največ okužb med dijaki

Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana je zasedenih 163 navadnih postelj, dodatno je zasedenih 35 postelj v intenzivnih oddelkih je podatke predstavila dr. Logar. Čuti se pomanjkanje kadra na intenzivnih oddelkih, zato se tja vključuje kader iz drugih oddelkov, s čimer se oblikujejo mešane skupine sodelavcev. Dodatne prostore bodo v UKC Ljubljana skušali zagotoviti z dograditvijo prostorov nad prenovljenim urgentnim blokom, kjer naj uredili prostor za dodatnih 100 bolniških postelj. Na infekcijski kliniki se zavedajo, da se bo pritisk na bolnišnice ustavil v približno 3 tednih po doseženem vrhu evidentiranega števila okuženih. V vmesnem obdobju se bo število hospitaliziranih bolnikov še vedno povečevalo.

Dr. Čakš Jager je predstavila epidemiološke podatke. V izobraževalnem procesu so evidentirali največ okužb med dijaki, veliko manj med učenci v osnovni šoli, v vrtcih je to število minimalno. Med regijami z najvišjo 14-dnevno incidenco zelo izstopa Gorenjska s 1626 primeri, sledita Koroška in Osrednjeslovenska s 1015 in 968 primeri na 100.000 prebivalcev.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je oblikoval navodila za osebe:

  • ki so bile izpostavljene pozitivni osebi na COVID-19, pri čemer potem za takega posameznika velja, da naj se v obdobju 14 dni od izpostavljenosti okužbi izogiba vsem nenujnim stikom z ostalimi ljudmi, hkrati pa opazuje svoje zdravstveno stanje.
  • s potrjeno okužbo COVID-19 za izolacijo v domačem okolju, kjer se v navodilu izolacija definira kot ukrep, ki ga izbrani osebni zdravnik odredi osebi, okuženi s COVID-19, in pomeni, da oseba ne sme zapuščati doma, da mora omejiti stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.
  • v karanteni na domu, pri kateri zdrava oseba po visoko rizičnem stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba s COVID-19 omeji svoje stike z drugimi ljudmi.
Podrobnejša navodila: Navodila osebam, ki so bile izpostavljene okužbi in navodila za osebe s potrjeno okužbo SARS-CoV-2 v domači izolaciji

Dve tretjini od 102 domov v državi se srečuje s pojavom virusa v domu

V domovih starejših občanov je aktivno okuženih 748 stanovalcev, dve tretjini od 102 domov v državi pa se srečuje s pojavom virusa v domu, je stanje predstavil minister Cigler Kralj. Primer vzpostavitve rdeče cone v zunanjem okolju v Škofji Loki in v Topolšici je spodbudil tudi druge, da so ponudili svoje kapacitete. Izstopa ponudba zdraviliški prostorov v termalnih kopališčih, ki bi bili tudi najbolj primerni za nameščanje oskrbovancev.

Na področju kadrov se je minister zahvalil mladi generaciji, predvsem študentom, ki so priskočili na pomoč. Kot kritičen primer pomanjkanja kadrov je minister izpostavil Trubarjev dom v Loki pri Zidanem mostu, kjer je okuženih 39 zaposlenih. Omenil je, da se je na osnovi obiska prepričal, da je bil razlog tako hitre razširitve virusa v domu prezračevalni sistem, zato so na ministrstvu vsem domovom poslali priporočila, da naj bodo na upravljanje s temi sistemi še posebej pozorni.

Aktiven spodbujevalec iskanja primernega kadra je tudi Zavod za zaposlovanje, ki med prijavljenimi iskalci zaposlitve išče kandidate za posamezne kadrovske razpise domov starejših občanov. Bodo pa kadre v domovih za njihovo delo na ministrstvu nagradili z izplačili dodatkov, kot v prvem valu epidemije.



Več v Slovenija