Discover Ptuj pričenja nadvse zanimiv projekt

Haloze popotniku enostavno vzbudijo radovednost, ki ga popelje v nova raziskovanja, na svoji poti pa lahko spoznava stare hišice viničarjev in mogočne gosposke pristave, ter mnoge kapelice in cerkve.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 2. november 2020 ob 08:07

Slovenija sodi med dežele z zelo bogato ohranjeno kulturno dediščino, katere velik del predstavljajo številni sakralni objekti med katere sodijo cerkve, samostani, kapelice in znamenja ter vsi predmeti povezani z izvajanjem verskih obredov. Z bogato kulturno dediščino se ponaša tudi najstarejše slovensko mesto Ptuj s svojo okolico, med prav posebna območja pa sodijo slikovite vinorodne Haloze južno od Ptuja. Gre za prav poseben krajinski svet, ki popotnika na njegovi poti skozi stari Ptuj prevzame že od daleč. Haloški griči z lepo speljanimi potmi po vrhovih med vinogradi in gozdovi namreč popotniku pričarajo čudovit pogled na bližnja slemena in doline, ob severnem haloškem robu pa ga preseneti nepozaben pogled na Dravsko in Ptujsko polje.

Cerkve v Halozah

Haloze v svojih dolinah in na vrhovih skrivajo kar 28 cerkva

Haloze popotniku enostavno vzbudijo radovednost, ki ga popelje v nova raziskovanja, na svoji poti pa lahko spoznava stare hišice viničarjev in mogočne gosposke pristave, ter mnoge kapelice in cerkve. Prav slednje kot glasniki svojega časa in bogate kulturne dediščine na Ptujskem, lahko predstavljajo modernemu, globaliziranemu turistu vse pomembnejši motiv za raziskovanje in potovanje. Vse bolj pogosta so namreč pričevanja tujih obiskovalcev, da jih je pri nas najbolj presenetila in prevzela neverjetna gostota in lepota naših cerkva. Čudovite in neokrnjene Haloze so v tem prav posebne, saj v svojih dolinah in na vrhovih skrivajo kar 28 cerkva. Te popotnika pozdravljajo s skoraj vsakega griča in nudijo podnevi ter posebej ponoči, ko so osvetljene, izjemno privlačne, ponekod prav čarobne vedute.

Cerkve v Halozah

V uredništvu spletnega portala Discover Ptuj na sakralne objekte ne gledajo samo kot na častitljive božje hramove in kraje dušnega pastirstva, temveč tudi kot na pomemben del kulturne dediščine, ki jo je vsekakor potrebno približati širši javnosti. Haloške cerkve, med katerimi je kar nekaj izjemno čudovitih, ne prikazujejo le stavbe s svojo cerkveno opremo kot so oltarji, skulpture in freske postavljene v prostor, temveč lahko popotniku ponudijo mnogo več, če jih podrobneje spozna. Nadvse zanimivo je namreč spoznati, kdaj so te cerkve nastale, zakaj so bile postavljene, katere legende v zvezi z njimi krožijo med lokalnim prebivalstvom, kakšne so zgodbe njihovih zvonov in še mnogo drugega. A pri tem nastane težava, saj je o mnogih haloški cerkvah razlaga skoraj izginila v pozabo, ker jih ljudje niso ohranjali.

Cerkve v Halozah

Cilj podrobneje opisati in predstaviti širši javnosti vseh 28 cerkva

V sled temu so na spletnem portalu Discover Ptuj letos pričeli s posebnim projektom, ki so ga poimenovali "Razišči čarobnost haloških cerkva". Omenjeni projekt, ki ga načrtujejo izvesti v roku enega leta ima namen širjenja prepoznavnosti starega Ptuja in njegove okolice. V tem času načrtujejo raziskati posebnosti in zgodovino vseh 28 cerkva, ter jih podrobneje opisati in predstaviti širši javnosti. Pri tem želijo poudariti tudi na izjemen pomen omenjenih cerkva v smislu romarskega turizma kot dela kulturnega turizma, ki je v svetu vse bolj prepoznaven in se ne odraža le kot aktivnost vernikov, temveč se odvija v širšem družbenem kontekstu. Prav zaradi tega so pri spletnem portalu Discover Ptuj mnenja, da lahko ima kot takšen tudi velik doprinos k ohranjanju kulturne dediščine za naslednje rodove.

Cerkve v Halozah

Upajo, da bo projekt vsaj malo doprinesel k še večji prepoznavnosti Ptuja in njegove čudovite okolice. Nekaj objav oz. člankov je v tem času že nastalo in si jih lahko ogledate tukaj.

Foto: Discover Ptuj



Več v Kultura in izobraževanje