Ekološko pridelane okrasne in jedilne buče

Zdenko Zadravec iz Lipe letos na ekološki način pridelal okrog 40 okrasnih in jedilnih buč, najtežja tehtala okoli 25 kg.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. november 2020 ob 10:33
Zdenko Zadravec

Zdenko Zadravec

V vasi Lipa na svojem domu živi Zdenko Zadravec, ki si čas krajša po svoje. Ob hiši ima vrt, kjer je letos pridelal kar veliko količino okrasnih in jedilnih buč. Buče so pridelane ekološko, saj za rast buč ni potreboval nobenih škropiv. Celo leto jih je samo skrbno zalival in sedaj v jesenskem času so bogato obrodile.

Skupaj je pridelal okrog 40 okrasnih in jedilnih buč, najtežja je tehtala okrog 25 kg. Seme je dobil od kmeta iz bližjega kraja. Pridelal je buče različnih dolžin in velikosti, saj je ena celo v dolžino zrasla do enega mesta. Na vrtu pa je zraslo tudi veliko šefov, katere bo podaril vinogradnikom, katere bodo uporabljali za jemanje vina iz sodov. Nekaj buč je podaril sorodnikom in prijateljem ter znancem.

Buče bo pustil na soncu in ob koncu noči čarovnic jih bo takrat očistil in iz njih vzel seme. Seme bo posušil shranil v shrambi, katero bo potem, ko bo čas sajenja buč spet posadil. Upa, da bodo buče prihodnje leto spet bogato obrodile, da bo jih potem spet lahko zložil pred hišo.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje