Nova storitev na območju LAS UE Ormož: Mobilno proti osamljenosti

Ste opazili, da se po cestah občin Ormož, Sveti Tomaž in Središče Ob Dravi, ter naših krajevnih skupnostih vozi avtodom?

Prlekija-on.net, četrtek, 19. november 2020 ob 08:41
Mobilno proti osamljenosti

Mobilno proti osamljenosti

Projektni partnerji (Z-eniac so.p., LU Ormož in ZD Ormož) operacije Mobilnost proti osamljenosti (ESRR LAS UE Ormož) želijo z njim v prakso prenesti znanstveno potrjeno ugotovitev, da je mogoče osamljenost odpraviti z druženjem izven lastnega doma, z udeležbo na izletih, kateri udeležencem preusmerijo misli iz sebe na druge, kar zmanjšuje osamljenost.

V okviru operacije delovnega sklopa 6 poteka 15 dni v mesecu program, v katerem se udeleženci seznanijo z vsebino, ki preventivno prispeva k razvoju novih storitev pomoči in oskrbe na domu za zmanjšanja bolezni »osamljenost«.

V naboru bo sodelovalo najmanj 400 oseb, pri čemer se osebe lahko ponovijo, tako da bo vsak udeleženec lahko 3x sodeloval v programu. Pri prikazu izvedbe nove storitve je pomembno, da udeleženci vedo, da nimajo stroškov s potovanjem in s prehrano, saj si od doma prinesejo hrano. V skupnem prikazu priprave zdravih obrokov na izletu pridobijo nove veščine za zdrav življenjski slog. Prav tako je pomembno, da se seznanijo z možnostmi druženja in izmenjave izkušenj, hkrati pa bodo spoznali območje občin Ormož, Sv. Tomaž in Središče ob Dravi.
Projektni partnerji vas vabijo, da se jim pridružite in z mobilnim domom premagate osamljenost. S programom se lahko seznanite tukaj.

Izvajanje operacije Mobilno proti osamljenosti se uvršča v tematsko področje Večja vključenost mladih, žensk in drugih ranljivih skupin, cilj 4.2 Izboljšanje oskrbe ostarele populacije na domu. Operacija poteka v dveh fazah, prispeva k izboljšanju kakovosti življenja ostarele populacije na domu, ter k dostojanstvenejšemu staranju in preprečevanju zlorab starejših na način partnerskega sodelovanja.

Operacija se izvaja v sodelovanju med partnerji; socialnim podjetjem Z-Enaic SO.P., Zdravstvenim domom Ormož in Ljudsko univerzo Ormož. 

Z izvajanjem operacije Mobilno proti osamljenosti želijo:

  • izboljšati kakovost življenja na območju LAS UE Ormož za ostarelo populacijo na domu;
  • zagotoviti pomoč na domu (pomoč pri gospodinjskih opravilih in manjših popravilih) kot dopolnitev obstoječim programom zdravstvenega in socialnega varstva z namenom dostojanstvenega staranja;
  • izpeljati program podpore za zmanjšanje osamljenosti;
  • ustvariti novo ponudbo za premagovanje osamljenosti z mobilnim domom in vplivati na zmanjševanje številnih posledičnih bolezni;
  • pripraviti noveliran programa storitev za izboljšanje oskrbe ostarele populacije na domu za območje LAS UE Ormož;
  • vzdrževati medgeneracijsko povezovanje, izobraževanje starejše populacije in ciljnih skupin za funkcioniranje v družbi in ohranjanje fizičnega, socialnega in duševnega zdravja za zmanjšanje osamljenosti;
  • vzpostaviti partnerstvo za izvajanje programov za preprečevanje osamljenosti in izboljšano kakovost življenja ostarele populacije na domu.


Več v Kultura in izobraževanje