Moja knjižnica povezuje – Krajevna knjižnica Središče ob Dravi

Teden splošnih knjižnic, v katerem skušamo v ormoški knjižnici približati naše organizacijske enote vsem, ki nas že poznajo, in tistim, ki nas (še) ne, se počasi izteka. Pred nami je tako še zadnja in hkrati prva izmed krajevnih knjižnic, ki so zaživele na območju treh občin, za katere Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož izvaja knjižnično dejavnost, Krajevna knjižnica Središče ob Dravi.

Prlekija-on.net, petek, 20. november 2020 ob 08:26
Krajevna knjižnica Središče ob Dravi

Krajevna knjižnica Središče ob Dravi

Poti srediških bralnih ulic so speljane od hiše do hiše, od vasi do vasi - vse pa izvirajo in vodijo v kraje, kjer sta doma knjiga in toplo srce. Vsakogar, ki se po njih sprehaja, pot slej ko prej pripelje do Osnovne šole Središče ob Dravi, kjer od oktobra 2013 domuje tudi krajevna knjižnica. V prvem nadstropju šolskega poslopja s svojimi na široko odprtimi vrati in napisom KNJIŽNICA, ki obiskovalca usmeri v prostor izposoje in nato med knjižne police, vabi bralce in obiskovalce vseh starosti, da se v njej ustavijo in med dobro založenimi policami poiščejo kaj zase. Vedno se najde kaj novega.

Krajevna knjižnica Središče ob Dravi
Otvoritev Krajevne knjižnice Središče Ob Dravi - na fotografiji župan občine Središča ob Dravi Jurij Borko, direktorica Knjižnice Ormož Milica Šavora ter Samo Žerjav.

Zaradi šolanja na daljavo v času razglašene epidemije računalniki in čitalniški prostorčki povečini samevajo. A obiski knjižnice, ki ostaja pravzaprav še edina kulturna in izobraževalna ustanova, ki sme bolj ali manj nemoteno opravljati svoje poslanstvo, ter izposoja knjig potekajo še naprej. Vsem obiskovalcem ponujamo ne le t. i. "hrano za dušo" ali gradivo, ki ga potrebujejo za pridobivanje znanja, pač pa tudi omogočamo to, za kar se je v letošnjem letu, polnem omejitev, še zlasti izkazalo, kako pomembno pravzaprav je - osebni stik z ljudmi. Tudi v Središču ob Dravi se v prostorih knjižnice zaradi ukrepov preprečevanja širjenja COVID-19, enako kot v drugih dveh knjižnicah, smeta istočasno zadrževati samo največ dva obiskovalca. A vsakega uporabnika tam pričaka pozdrav, prijazen nasmeh in beseda, nasvet, pomoč, pa tudi trenutki miru in sprostitve, ko se lahko sam sprehodi med policami, v roke vzame knjigo, dve, po njih pobrska in se sam odloči, ali bo ravno ta tista, ki ga bo naslednje dneve ali tedne spremljala na domu.

Krajevna knjižnica Središče ob Dravi

Podobno kot v Ivanjkovcih si šolska in krajevna knjižnica v Središču ob Dravi prostor delita. A medtem ko je šolska knjižnica odprta vsak dan v dopoldanskih urah, je krajevna, torej splošna knjižnica, ki je namenjena tudi mladostnikom in odraslim uporabnikom, ki niso učenci ali zaposleni v šoli, odprta trikrat na teden izključno v popoldanskih urah. In kot ima vsaka izmed krajevnih knjižnic svoj duh in svoje posebnosti, po katerih se razlikuje od drugih, je v Središču ob Dravi ta posebnost dejstvo, da si največ knjižničnega gradiva izposodijo ravno starejši uporabniki in to navkljub temu, da je knjižnica prostorsko umeščena v osnovno šolo.

Krajevna knjižnica Središče ob Dravi

Središčani se pa lahko pohvalijo tudi z dejstvom, da imajo izmed treh občin, Ormoža, Središča ob Dravi in Svetega Tomaža, največji odstotek včlanjenega prebivalstva v ormoško knjižnico -če je ta še leta 2014 znašal 15,15 %, je v letu 2017 dosegel že 19,12-odstotno včlanjenost, kar dokazuje, da je interes za knjižnico in njene storitve velik, kar je pa še bolj pomembno, je to, kar nam ob obisku povedo člani - da še vedno ali pa povsem na novo v branju nadvse uživajo.

Katero gradivo je moč najti v knjižnicah, verjetno že veste. Revije, časopisi, DVD-ji z risankami, CD-ji in seveda knjige. Do katerega gradiva lahko dostopate od doma, pa morda še ne poznate toliko. V letošnjem letu smo nakupili več novih naslovov e-knjig, ki si jih lahko z uporabo članske izkaznice brezplačno izposodite v prvi slovenski eKnjižnici Biblos in berete na računalnikih, tablicah, e-bralnikih in celo telefonih. Najnovejše, kar ponuja Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož, je izposoja zvočnih knjig v mobilni aplikaciji Audibook. Razne dnevne časopise na primer lahko prebirate v PressReaderju, obiščete lahko Digitalno knjižnico Slovenije ter uporabljate številne brezplačne vire, o katerih lahko več izveste ob obisku spletne strani knjižnice www.orm.sik.si. Kar pa še premalo poudarjamo je to, da je članstvo v knjižnici za vse otroke in mladostnike do 18. leta popolnoma brezplačno.

Krajevna knjižnica Središče ob Dravi

Vse leto, razen v poletnem času, tudi v središki krajevni knjižnici potekajo prireditve in dejavnosti, ki so namenjene vsem starostnim skupinam. Ure pravljic z ustvarjalnimi delavnicami so vedno dobro in z veseljem obiskane, otroci pa radi sodelujejo v Pikini bralni znački. Priljubljene so bile tudi LEGO Zgodbe, na katerih so otroci prisluhnili odlomku iz knjige, nato pa sestavili prizore ali nadaljevanja zgodbe ter jih fotografirali s pomočjo tablic, fotografije pa preoblikovali v obliko stripa in sestavili lastne zgodbe. Program za odrasle obiskovalce sestavljajo literarni večeri kot npr. pogovor z domačinko Heleno Srnec in ogled filma Prebujeni človek - Portret Martina Kojca, s Ferijem Lainščkom in Orlandom Uršičem se je prebiralo romane Češnjev cvet in Zadoščenje ter pesniško zbirko NE, v Središče ob Dravi se je pa znova vrnil tudi domačin Lev Detela.

Krajevna knjižnica Središče ob Dravi

Še zlasti priljubljeni dogodki so potopisna predavanja. Samo v zadnjih nekaj letih smo tako prepotovali Maroko, Tanzanijo, Etiopijo, Tajsko, Kubo in Indijo, spoznali njihove običaje in celo poskusili hrano, značilno za vsako izmed držav. Pozabili nismo niti na zelene vsebine in medse povabili Metko Ternjak Gomboc in Tino Ternjak, voditeljici oddaje Vrtičkanje, na delavnici polstenja se je pa pod vodstvom Silve Kelemina izdelovalo unikatne izdelke iz ovčje volne. Vsako leto pa od konca marca oz. začetka aprila pa vse do konca novembra izvajamo bralno značko za odrasle, kjer sodelujočim pripravimo izbor knjig na določeno temo (glasba, potopisje, za ljubitelje knjig ...), izmed katerih jih je za osvojeno bralno značko potrebno prebrati pet.

Krajevna knjižnica Središče ob Dravi

Vsi, ki jih zanimajo knjige in pogovor o njih, lahko premislijo o sodelovanju v središkem bralnem klubu po imeni Dravulice, ki ima že dolgo tradicijo - seveda, ko bo zbiranje na takšnih dogodkih ponovno dovoljeno. Člani bralnega kluba pod vodstvom Zdenke Blanke Slavič se enkrat tedensko srečujejo na izbrani lokaciji na Bralnih ulicah, kot so se zaradi tiskarskega škrata, ki jim je zagodel, nekoč poimenovale. Berejo v razvedrilo in sprostitev ter to želijo deliti tudi z drugimi, zato prav lepo vabljeni, da se jim pridružite.

Za obisk knjižnice v Središču ob Dravi verjamemo, da smo vam ponudili dovolj razlogov. Branje je prav posebno doživetje, ki ga ni noč nadomestiti z ničemer drugim. Zato vabljeni, da vsaj enkrat na leto najdete dovolj časa, da v roke vzamete nekaj, kar vas bo popeljalo stran od vsakodnevnih skrbi in težav. Morda prav v Tednu splošnih knjižnic.

Krajevna knjižnica Središče ob Dravi pa za vas ostaja odprta ob ponedeljkih, sredah in četrtkih med 14. in 19. uro. V njej boste vedno dobrodošli.

Marinka Vnuk
FOTO: Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje