Ljubljančan v okolici Ptuja gojil konopljo, s prodajo katere bi lahko pridobil milijon evrov

V prostorih so našli tri posebej prirejene prostore za proizvodnjo konoplje in 460 sadik konoplje in skoraj 300 g že posušene konoplje.

Prlekija-on.net, petek, 20. november 2020 ob 09:05
Zaseg konoplje

Zaseg konoplje

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so 18. 11. 2020, na podlagi odredbe Okrožnega sodišča na Ptuju, v okolici Ptuja opravili hišno preiskavo gospodarskega poslopja. Ob tem so odvzeli prostost 35-letnemu Ljubljančanu, ki se je nahajal v tem objektu.

Med preiskavo so kriminalisti v gospodarskem poslopju našli tri posebej prirejene prostore za proizvodnjo prepovedane droge konoplje. V teh prostorih so našli 460 sadik prepovedane droge konoplje in skoraj 300 g že posušene prepovedane droge konoplje.

Na podlagi odredbe sodišča so ljubljanski kriminalisti nato opravili hišno preiskavo še na naslovu bivanja osumljenca v Ljubljani. Tam so našli še več kot 1,6 kilograma prepovedane droge konoplje in pripomočke za nadaljnjo prodajo prepovedanih drog.

Skupaj so kriminalisti tako zasegli 2 kilograma posušene prepovedane droge konoplje in 460 sadik, iz katerih bi lahko pridelal vsaj še 92 kg prepovedane droge konoplje. Z neupravičeno prodajo navedene količine prepovedane droge bi zaslužil okoli 300.000 evrov, če bi le-to prodajal v večjih količinah. Če pa bi prodajal na drobno, v manjših količinah, pa bi pridobil okoli 1.000.000 evrov protipravne premoženjske koristi. S kontinuirano proizvodnjo bi to lahko v enem letu ponovil tri do štiri krat.

Osumljeni do sedaj za kazniva dejanja še ni bil obravnavan.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), so osumljenca, 19. 11. 2020, privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju. Po zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper osumljenca odredil pripor.

Za kaznivo dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 1. odstavku, 186. člena KZ-1 je predpisana kazen zapora od enega do desetih let.

Foto: SKP PU Maribor