80,5 kilometra in 264 stebrov: Tako poteka gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji

Daljnovod Cirkovce-Pince bo potekal skozi občine Kidričevo, Videm, Markovci, Gorišnica, Ormož, Ljutomer, Beltinci, Črenšovci, Velika Polana in Lendava. Dolg bo 80,5 kilometra in bo imel 264 stebrov.

Prlekija-on.net, nedelja, 22. november 2020 ob 08:59
Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji

Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji

V sredini letošnjega oktobra so s slovesnostjo v Kidričevem odprli začetek izgradnje daljnovoda Cirkovce-Pince, ki bo slovensko prenosno elektroenergetsko omrežje povezal tudi z madžarskim prenosnim elektroenergetskim omrežjem. Gre za projekt, katerega priprava je trajala kar dvajset let, energetsko pa bo povezal tri države, saj bo en sistem daljnovoda električno povezan z razdelilno transformatorsko postajo (RTP) Heviz na Madžarskem, drugi pa v RTP Žerjavinec na Hrvaškem. S tem bo imel tudi številne pozitivne učinke za širšo regijo, projekt pa bi se naj odvijal do konca leta 2022.

Skladno z izdanim gradbenim dovoljenjem so s pripravo del in izvajanjem le-teh na terenu sicer pričeli že sredi septembra. Izvedli so se poseki gozdnih zemljišč, zakoličbe stojnih mest, izgradnja dostopnih poti in izvajanje gradbenih del, zaradi spremenjene dinamike projekta so se dela pričela hkrati na več delih trase. Dela trenutno potekajo na območju občin Ormož, Ljutomer in Lendava. Spodaj je nekaj fotografij gradnje daljnovoda v Mekotnjaku v občini Ljutomer, kjer pripravljajo teren za postavitev stebrov in kjer so izvedli posek gozdnih zemljišč. Fotografije so bile posnete v začetku in sredini oktobra ter v teh dneh.

Predsednik vlade Janez Janša se je udeležil otvoritve začetka izgradnje daljnovoda 2 x 400 kV Cirkovce–Pince, foto: Kabinet predsednika vlade

Janša: Daljnovod Cirkovce-Pince je izjemnega pomena ne le za Slovenijo, ampak celotno regijo


Daljnovod bo dolg 80,5 kilometra in bo imel 264 stebrov

Načrtovani dvosistemski daljnovod 2 x 400 kV Cirkovce-Pince bo dolg 80,5 kilometra in bo imel 264 stebrov. V obstoječi RTP 220/110 kV Cirkovce bo rekonstruirano 110 kV stikališče in v razširjenem delu zgrajeno novo stikališče 400/110 kV z novo komandno stavbo. Pred razširjeno RTP bo izvedeno kabliranje obstoječih 110 kV daljnovodov.

Projekt izgradnje daljnovoda 2 x 400 kV Cirkovce-Pince in RTP 400/110 kV Cirkovce je bil uvrščen tudi na seznam projektov skupnega interesa (Projects of Common Interest - PCI), to so energetski infrastrukturni projekti, v okviru katerih je Evropska komisija podala dolgoročno vizijo in smernice za vseevropsko energetsko infrastrukturo. Pogoj za uvrstitev posameznega projekta na seznam je, da mora prinašati znatne koristi vsaj dvema državama članicama, prispevati k tržni integraciji energijskih trgov in dodatni konkurenci, izboljšati zanesljivost oskrbe in zmanjšati emisije CO2.

Daljnovod Cirkovce-Pince bo sicer potekal skozi občine Kidričevo, Videm, Markovci, Gorišnica, Ormož, Ljutomer, Beltinci, Črenšovci, Velika Polana in Lendava.

Trasa daljnovoda Cirkovce-Pince
Trasa daljnovoda Cirkovce-Pince, vir: cirkovce-pince.eu

Obenem arheološke raziskave vzdolž celotne trase

Gradnjo daljnovoda Cirkovce-Pince bodo spremljale tudi arheološke raziskave na 31 lokacijah vzdolž celotne trase. Lokacije je določil Zavod za varstvo kulturne dediščine, ki je na trasi opravil predhodne arheološke raziskave, na osnovi katerih so pripravili kulturno varstvene pogoje, ki jih morajo ob gradnji daljnovoda tudi izpolniti. Za arheološke raziskave bodo namenili 1,6 milijona evrov, opravilo pa jih bo strokovno usposobljeno in na javnem razpisu izbrano podjetje.

"Raziskave ne bodo vplivale na potek gradnje, saj je terminski plan izvedbe arheoloških del usklajen z gradbenimi deli. Namenoma smo dela predvideli tako, da se na lokaciji najprej začnejo arheološke raziskava, po njihovem zaključku pa takoj sledijo gradbena dela. Zastojev pri gradnji zaradi arheoloških najdb zato ne pričakujemo," poročajo na uradni spletni strani daljnovoda cirkovce-pince.eu.

Na območju, kjer trenutno potekajo dela, so arheologi v sklopu raziskav odkrili nekaj zanimivih struktur, keramične izdelke in peč za keramiko.

Raziskave na območju občine Ormož
Raziskave na območju občine Ormož, foto: PJP, d.o.o.

Spodaj je tudi videoposnetek gradnje daljnovoda. Vodja projekta Nejc Zima in njegov pomočnik Darko Marić iz PIPO po pridobljenih licencah z dronom spremljata napredovanje del. Iz obsežnega posnetega materiala je zmontiran kratek video, ki prikaže razsežnost projekta.



Več v Gospodarstvo