Izobraževanje se nadaljuje na daljavo. Znano tudi, kako bo z ocenjevanjem.

Vrtci bodo tudi v tem tednu zagotavljali le nujno varstvo otrok. Vzgojno-izobraževalno delo se v osnovnih in glasbenih šolah izvaja v enem ocenjevalnem obdobju.

Prlekija-on.net, četrtek, 26. november 2020 ob 16:01
Šolanje se nadaljuje na daljavo

Šolanje se nadaljuje na daljavo

Iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da se v prihodnjem tednu izobraževanje nadaljuje na daljavo, šolsko leto 2020/2021 pa bo le z enim ocenjevalnim obdobjem.

Ker je trenutna epidemiološka situacija slabša od pričakovane, bo v tednu od 30. novembra do 4. decembra izobraževanje na vseh ravneh potekalo še vedno na daljavo, vrtci pa bodo tudi v tem tednu zagotavljali le nujno varstvo otrok, so sporočili.

Kot je bilo že popoldne znano, je vlada ukrepe podaljšala za sedem dni oz. za dva tedna.

Ukrepi se podaljšujejo za en oz. dva tedna

Vlada odločila, da se ukrepi podaljšajo


Vzgojno-izobraževalno delo se v osnovnih in glasbenih šolah izvaja v enem ocenjevalnem obdobju

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je danes podpisala tudi sklepe o ukrepih za nemoteno opravljanje vzgojno-izobraževalnega dela v osnovnih in srednjih ter v glasbenih šolah v tekočem šolskem letu. Tako se vzgojno-izobraževalno delo v osnovnih in glasbenih šolah izvaja v enem ocenjevalnem obdobju, ki traja od 1. septembra 2020 do 24. junija 2021. Za učence 9. razreda v osnovni šoli pa traja do 15. junija 2021.

Ocenjevanje znanja se bo v osnovni šoli izvajalo v razredu, v času izobraževanja na daljavo pa lahko tudi individualno. Pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni največ dve uri tedensko, se znanje oceni najmanj dvakrat v šolskem letu. Če se predmet, za katerega sta s predmetnikom določeni manj kot dve uri tedensko, izvaja po fleksibilnem predmetniku, se znanje učenke oziroma učenca oceni najmanj enkrat. Pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni več kot dve uri tedensko, pa se znanje ocenjuje najmanj trikrat v šolskem letu.

Pri nauku o glasbi in solfeggiu v glasbeni šoli se znanje oceni najmanj trikrat v ocenjevalnem obdobju, pri čemer ne smejo biti vse ocene pridobljene na podlagi pisnih izdelkov. Pri pouku instrumenta in petja se znanje oceni najmanj trikrat v ocenjevalnem obdobju, pri pouku plesa, komorne igre in orkestra pa vsaj dvakrat

Tudi v srednjih šolah se bo pouk organiziral le v enem ocenjevalnem obdobju. Srednje šole morajo pri tem uskladiti šolska pravila ocenjevanja znanja, kot so načini in roki izpolnjevanja obveznosti, določeni z učnim načrtom oziroma katalogom znanja in načrtom ocenjevanja znanja. Prav tako bodo določile potrebno število ocen pri posameznem predmetu oziroma strokovnem modulu v posameznem ocenjevalnem obdobju. Učitelji oziroma strokovni aktivi bodo načrte ocenjevanja znanja uskladili in dijake seznanili z roki za ocenjevanje znanja.

Zavod RS za šolstvo je pripravil tudi priporočila za preverjanje in ocenjevanje znanja, ki so dodana spodaj.

Sklep ocenjevanje GS
Sklep ocenjevanje OS
Priporocila Zavod RS za solstvo OS GS OSPP
Sklep ocenjevanje SS
Priporocila Zavod RS za solstvo SSKomentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje

Ljutomerski oktet ob Niagarskih slapovih

Oktetovci zapeli ob Niagarskih slapovih

nedelja, 19. maj 2024 ob 20:10
Potopisno predavanje o Indiji

Prleka v Indiji

nedelja, 19. maj 2024 ob 08:54