Policisti ta vikend preverjajo, ali spoštujete ukrepe za zajezitev epidemije

Kljub nenehnim opozorilom, policisti dnevno obravnavajo več kršitev, pravijo.

Prlekija-on.net, sobota, 28. november 2020 ob 12:36
Policija

Policija

Zaradi velikega števila okuženih in še vedno slabega epidemiološkega stanja v državi bo policija ta konec tedna, v soboto, 28. in nedeljo, 29. novembra, pri izvajanju svojih rednih nalog, pa tudi v poostrenih nadzorih preverjala, ali upoštevate priporočila strokovnjakov in sprejete zakone ter odloke, ki odrejajo posamezne ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni. "Bodite odgovorni, do sebe in do drugih," sporočajo.

"Čeprav so prepovedi, še posebej tiste, ki močno vplivajo na družabno življenje ljudi, za vsakogar razumljivo neprijetne, pa je njihovo spoštovanje izjemnega pomena za dobro nas vseh. Še posebej zaradi najbolj ranljivih skupin, za katere bi bila okužba s koronavirusom lahko usodna," dodajajo.

14-dnevna incidenca pa po daljšem času v pomurski statistični regiji ni več najvišja

Pomurska regija ni več najbolj »rdeča«


Policisti dnevno obravnavajo več kršitev, kljub opozorilom

Kljub nenehnim opozorilom, pozivom, nadzoru in visokim globam policisti še vedno dnevno zaznavajo kršitve. Največkrat gre za zasebna nedovoljena zbiranja oseb v gostinskih lokalih, ki ne smejo obratovati oziroma sprejemati gostov. Redno preverjajo tudi vse prijave, nadzore pa izvajajo sami ali skupaj z inšpektorji Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije in drugimi inšpekcijskimi službami.

Več: Prehajanje meja

V preteklih dneh so policisti na območju Ljubljane obravnavali primer, ko so v majhnem skladišču lokala našli skritih 13 oseb. Skupaj je bilo v tem primeru obravnavano večje število različnih kršitev; trinajst kršitev prepovedi zbiranja, dvanajst primerov neuporabe maske, tri kršitve zaradi neupravičenega prehajanja meja med občinami in eno nedostojno vedenje do uradne osebe. Seveda pa je bil v opisanem primeru tudi zoper gostinca podan predlog za prekrškovni postopek na zdravstveni inšpektorat zaradi kršitve odloka o začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev.

V podobnem primeru zunaj Ljubljane je gostinec omogočil osebno praznovanje družbi domnevno 25 oseb, ob prihodu policistov pa je bilo v lokalu še devet oseb. O dogodku bo policija podala prekrškovne predloge tudi na davčni in tržni inšpektorat.

V zaklenjenm lokalu v Murski Soboti našli dva gosta

V Murski Soboti so policisti po prejemu prijave o obratovanju lokala skupaj z inšpektorji Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opravili nadzor in ugotovili, da sta v notranjosti sicer zaklenjenega lokala gosta. Lastniku lokala je bila izdana odločba zaradi kršitve odloka. Gostoma bo izrečena globa zaradi neuporabe zaščitne maske.

Na Ptuju so policisti na podlagi prijave o nedovoljenem zbiranju izsledili enajst oseb, od tega je bila ena oseba mladoletna. Osebe so kršile prepoved zbiranja, ena oseba pa je kršila tudi prepoved prehajanja med občinami.

Največ kršitev ugotovijo med petkom in nedeljo

Pregled ukrepov po dnevih za november kaže, da je največ kršitev obravnavanih med petkom in nedeljo. "Pričakovali bi, da se bo začelo število kršitev počasi zmanjševati, vendar se število dnevno ugotovljenih kršitev bistveno ne spreminja," opozarjajo.

Policisti so novembra izrekli 3.647 opozoril in izdali 2.663 plačilnih nalogov oz. hitrih postopkov o prekršku. V 109 primerih so o kršitvi obvestili zdravstveni inšpektorat, ker je šlo za ostale kršitve izven pristojnosti policije.

Več: Omejitve zbiranja in gibanja

Od marca letos do danes so jim občani podali nekaj več kot 4.000 prijav o kršitvah. Sami so odkrili več kot 16.000 kršitev odlokov in pri tem izrekli skoraj 11.000 opozoril. Uvedli so 136 prekrškovnih postopkov po Zakonu o varstvu javnega reda in miru ter zdravstvenemu inšpektoratu odstopili 7.881 predlogov za začetek postopka.

Policisti zato znova pozivajo: "ravnajte odgovorno, spoštujte ukrepe za zajezitev epidemije covida-19, tako zaradi sebe kot tudi zaradi drugih, saj lahko le vsi skupaj z odgovornim in samozaščitnim vedenjem ustavimo širjenje virusa."

Policija

Anonimni občan policiste obvestil o sumu kršitve aktualnih vladnih odlokov




Več v Črna kronika