V kraju Stanovno v Prlekiji odkrili rimsko peč

Odkritje peči je pomembno predvsem iz vidika civilizacijskega razvoja, ki ga je prostor današnje severovzhodne Slovenije doživel za časa Rimskega cesarstva, med 1. in 5. stoletjem našega štetja.

Prlekija-on.net, četrtek, 3. december 2020 ob 09:14
Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji

Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji

Poročali smo že o pričetku del daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji. Trenutno se izvajajo poseki gozdnih zemljišč, zakoličbe stojnih mest, izgradnja dostopnih poti in izvajanje gradbenih del, zaradi spremenjene dinamike projekta pa so se dela pričela hkrati na več delih trase. Dela trenutno potekajo tudi na območju občin Ljutomer in Ormož, kjer so v kraju Stanovno arheologi pred začetkom gradnje daljnovoda naleteli na pomembno najdbo. Odkrili so namreč rimsko peč, ki priča o izrednem tehničnem znanju rimskodobnih prebivalcev.

Arheološke raziskave v sklopu izgradnje daljnovoda Cirkovce-Pince potekajo večfazno. V prvi fazi je bil prostor vsakega od stojnih mest načrtovanih daljnovodnih stebrov raziskan površinsko, kar pomeni, da so strokovnjaki vzorčno pregledali vrhnjo preorano zemeljsko plast. Na stojnih mestih, kjer so bili pri tem odkriti sledovi človekovega delovanja v arheoloških obdobjih, je zato v nadaljevanju potrebno opraviti arheološka zaščitna izkopavanja, katerih namen je rešiti arheološko dediščino.

Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji

80,5 kilometra in 264 stebrov: Tako poteka gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji


Objavil/a ELES dne Sreda, 02. december 2020

Celoten tloris peči je velikosti približno 4 x 8 m

Pred dvema tednoma so arheološko izkopavanje v Stanovnem pričeli izvajati pogodbeni izvajalec družbe ELES, podjetje PJP d.o.o., vodja raziskave je Primož Predan, v sodelovanju z zavodom Skupina STIK, namestnik raziskave je mag. Rene Masaryk. Kot poročajo na uradni spletni strani daljnovoda cirkovce-pince.eu, so že kmalu po pričetku del ob severnem robu izkopnega polja odkrili del obsežne rimskodobne peči. Za raziskanje celotne peči so v dogovoru s pristojnim konservatorjem in nadzornikom raziskave območje izkopa razširili, tako da so zajeli celoten tloris peči, velike približno 4 x 8 m. Ostanki peči ležijo tik pod ornico, zato je bil njen zgornji del v preteklosti uničen. Ohranjeni so predvsem kurilni kanali v spodnjem delu peči, po katerih so peč segrevali, tako da so se vroči plini preko rešeta dvigovali v notranjost peči. Po načrtih bodo peč v celoti raziskali v naslednjih dneh.

Pomembna najdba predvsem iz vidika civilizacijskega razvoja

Odkritje peči je pomembno predvsem iz vidika civilizacijskega razvoja, ki ga je prostor današnje severovzhodne Slovenije doživel za časa Rimskega cesarstva, med 1. in 5. stoletjem našega štetja. Tovrstne peči so bile v tistih časih redke celo v mestnih središčih, kakršno je bila Petoviona oz. današnji Ptuj, na podeželju pa so bile odkrite zgolj izjemoma. Peč priča o izrednem tehničnem znanju rimskodobnih prebivalcev, kakršnega po propadu rimske države v 5. stoletju v našem prostoru ni bilo več mogoče zaslediti vse do industrijske revolucije v 19. stoletju. Peč torej predstavlja izredno tehnično dediščino.

V sklopu izgradnje daljnovoda Cirkovce-Pince, prve meddržavne povezave med slovenskim in madžarskim prenosnim...

Objavil/a ELES dne Sreda, 02. december 2020

V bližini najdba hudourniške struge

Mag. Rene Masaryk, namestnik vodje arheološke raziskave (Skupina STIK) je ob tem povedal: "Peč se nahaja ob robu izkopnega polja ob gradbenem posegu, tako da je ob zaključku preučevanja načrt, da peč pustimo na lokaciji, da se ohrani za zanamce ter bodoče predstavitve tovrstnega tehničnega izuma. V bližini pa smo našli tudi ostanke stare hudourniške struge, ki vsebuje ogromno zakladnico najdb oziroma različnih ostankov posod in ožgane gline, kar kaže na bližino velike prazgodovinske naselbine."

Iva Jennie Roš, terenska arheologinja (Skupina STIK) je povedala: "Odkritje rimske peči na tej lokaciji je bilo pozitivno presenečenje, ker je bila peč najdena izven izkopnega polja ter ker je večina najdene keramike na območju iz prazgodovine."

"V družbi ELES nas izjemno veseli, da lahko obsežne arheološke raziskave, ki se odvijajo ob velikih infrastrukturnih projektih, kakršen je tudi gradnja nove meddržavne elektroenergetske povezave med Slovenijo in Madžarsko, pomembno doprinesejo k razumevanju poselitve prostora v preteklih obdobjih. Zato smo omenjenega odkritja v okviru te raziskave še toliko bolj veseli," so ob tem zapisali, pri pripravi tega sporočila pa so s strokovnimi pojasnili sodelovali Andrej Magdič, univ. dipl. arheolog, ZVKDS OE Maribor, nadzornik arheološke raziskave, mag. Rene Masaryk, Skupina STIK, namestnik vodje arheološke raziskave ter Iva Jennie Roš, terenska arheologija Skupine STIK.

V videu si lahko ogledate arheološka dela.

Predsednik vlade Janez Janša se je udeležil otvoritve začetka izgradnje daljnovoda 2 x 400 kV Cirkovce–Pince, foto: Kabinet predsednika vlade

Janša: Daljnovod Cirkovce-Pince je izjemnega pomena ne le za Slovenijo, ampak celotno regijo




Več v Gospodarstvo