Pri DPM Sv. Jurij ob Ščavnici sestavili gajbice z domačimi izdelki

V gajbicah so različni domači izdelki njihovih članov, ki jih ustvarjajo na svojih kmetijah.

Prlekija-on.net, nedelja, 20. december 2020 ob 09:28
Gajbica DPM Sv. Jurij ob Ščavnici

Gajbica DPM Sv. Jurij ob Ščavnici

Društvo podeželske mladine Sv. Jurij ob Ščavnici so društvo z dolgoletno tradicijo v občini Sv. Jurij ob Ščavnici in tudi v skoraj vseh sosednjih občinah Gornja Radgona, Radenci, Križevci, Veržej, Razkrižje, Apače, trenutno pa je včlanjenih že 115 članov. V vseh teh letih z veseljem podpirajo vse svoje člane, ki kaj pridelujejo na svojih kmetijah. Znajo stopiti skupaj, ko je to potrebno in ker je letošnje leto bilo za vse izjemno težavno in zahtevno, se je porodila ideja o skupnem sodelovanju pod okriljem društva. Že spomladi so sodelovali pri projektu Zveze slovenske podeželske mladine "Podpiraj kmeta, kupuj lokalno" s serijo slik z geslom "Pridelam, predelam. Za sebe in tebe. Podpri lokalnega kmeta." na svoji Facebook strani.

Sestavili so tri gajbice z domačimi izdelki

Tokrat pa so razmišljali širše, da bi čimbolj razširili to mišljenje o podpiranju lokalnih kmetij. Zakaj ne bi predstavili dela svojih pridnih članov in jim hkrati pomagali s promocijo. Padla je ideja o paketih izdelkov. Z aktivno ekipo mladih podeželanov so sestavili osnovno idejo, nato pa preko Facebook skupine, ker drugače v tem času ne gre, pozvali člane k sodelovanju. Kar hitro se je odzvalo deset članov, vsak s svojim izdelkom, pridelkom, ki jih ustvarjajo na svojih kmetijah. Skupaj so, preko Zoom aplikacije, sestankovali dve uri in idejo o gajbicah razvili do tega kar sedaj kroži po družbenih omrežjih.

"Sestavili smo tri možnosti gajbice in to so: Püna špejza, ki vsebuje izdelke vseh 10 članov, potem pa sta še Podeželski žmah in Jürjofška gejba, ki pa obe vsebujeta po 5 izdelkov. Izdelki v Püni špejzi so: balzam za ustnice s sivko (Grily Naturae), polsuho vino (Vina Petek), cvetlični med (Medena kraljica Slovenije Valentina Marinič), muškat otonel (Vinogradništvo Kosi), sušena klobasa z bučnimi semeni (Kmetija Koroša), VitalMix (Čebelarstvo Rajh), sivi pinot (Vinogradniška družina Novak), rumeni muškat (Vinogradništvo Černel), domače bučno olje (KiMo) in bio ajdove kokice (Eko domačija Ros)," nam je ob  tem povedala Veronika Ajlec, predsednica DPM Sv. Jurij ob Ščavnici. Prvih pet je združenih potem še v Jürjofško gejbo, drugih pet pa v Podeželski žmah.

"Ponosni smo, da smo uspeli združiti te člane in skupaj nam bo uspelo vsaj malo razširiti miselnost o kupovanju pridelkov lokalnih kmetov, ki zagotavljajo kakovost. Z nakupom podpiramo delovna mesta na kmetijah, razvijamo podeželje in omogočimo malemu kmetu, da živi. Naj vse ta miselnost vodi ob naslednjem nakupovanju za praznično kosilo ali večerjo. Veliko stvari lahko spremenimo, če stopimo skupaj, potrošniki in mi, kmetje," še je ob tem povedala Veronika.



Več v Gospodarstvo