Proslava ob Dnevu upora proti okupatorju

V Ljutomeru proslava ob Dnevu upora proti okupatorju in v počastitev 70. obletnice ustanovitve OF

Dejan Razlag, torek, 26. april 2011 ob 18:5519
Dobitniki priznanj in Franc Hajnal

Dobitniki priznanj in Franc Hajnal

Občina Ljutomer in Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer sta v sredo, 20. aprila, v Domu kulture Ljutomer pripravila proslavo ob 27. aprilu - Dnevu upora proti okupatorju in v počastitev 70. obletnice ustanovitve OF. Prisotne je najprej nagovorila županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, ki je v govoru poudarila pomembnost protinacističnega in protifašističnega gibanja.

Franc Hajnal, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer, je nato zaslužnim za dolgoletno delovanje v združenju podelil priznanja.

V kulturnem programu so nastopili Glasbena šola Ljutomer, Komorni zbor Orfej Ljutomer in skupina recitatorjev.

Te dni tako mineva 70 let od ustanovitve OF slovenskega naroda, ki je nastala kot odgovor na okupacijo Slovenije v drugi svetovni vojni in je delovala med letoma 1941 in 1953. Njen namen je bil oborožen upor proti okupatorju do končne osvoboditve Slovenije.

27. aprila v Sloveniji praznujemo dan boja proti okupatorju. Ta dan velja za ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda, ki je bila ustanovljena v Ljubljani. OF je sicer bila ustanovljena dan prej, 26. aprila leta 1941.

Dan boja proti okupatorju v Sloveniji praznujemo od leta 1992, prej pa se je ta praznik imenoval dan Osvobodilne fronte. 26. aprila leta 1941 so se tako v hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani sestali predstavniki nekaterih političnih strank in kulturni delavci. Sešli so se predstavniki Komunistične partije Slovenije Boris Kidrič, Boris Ziherl in Aleš Bebler, krščanski socialist Tone Fajfar, sokol Josip Rus ter predstavniki Slovenskih kulturnih delavcev Ferdo Kozak, Franc Šturm in omenjeni Josip Vidmar.

Prvotno ime ob ustanovitvi je bilo Protiimperialistična Fronta. Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije. Po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 pa se je preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda in pozvala k oboroženemu uporu. Za Slovence je dan boja proti okupatorju predvsem dan, ko se spominjamo vseh generacij slovenskih upornikov in časov, ko so Slovenci nastopili zoper fašizem.


Več v Kultura in izobraževanje