17. ocenjevanje vin in podelitev priznanj

Ocenjevanje je kljub slabši letini postreglo z nekaterimi odličnimi vini

Stanislav Kaučič, sreda, 27. april 2011 ob 10:501
Podelitev

Podelitev

V Ljutomeru je 8. aprila potekalo 17. ocenjevanje vin, 18. aprila pa so bila podeljena priznanja najboljšim. Največ vzorcev v ocenitev sta prinesla Vinogradništvo Družina Kos in Turistična Kmetija Frank-Ozmec, katera sta dala na ocenitev vsa vina, ki jih premoreta v kleti, kar vseeno nakazuje na menjavo generacije.
Od omenjenih vinogradnikov velja opomniti na penino Prlekus od Turistične Kmetije Frank-Ozmec ter seveda na najvišje ocenjeno vino na ocenjevanju, Šipon - suhi jagodni izbor od Vinogradništvo Družina Kos.

Pri šiponih normalne trgatve je treba omeniti, da kljub veliki prisotnosti te sorte v "goricah" ni veliko vzorcev tega vina na ocenjevanju, kar je škoda, saj se ravno na tej sorti lahko v bodoče gradi, kljub temu velja poizkusiti šipon Vinogradništva Družine Kos. Prav tako vidimo malo število vzorcev pri laškem rizlingu, kateri je tudi zelo razširjena sorta v naših goricah in se mu nekako pripisuje veliki potencial in dober razvoj v bodoče, kar je verjetno odkril tudi Marič Zdravko, kateri je v tem letu pridelal najvišje ocenjenega in ga res velja poizkusiti.

Dvig kakovosti je zelo opazen pri belih pinotih, z izjemnim od Herceg Ivana iz Sv. Martina na Muri ter vinih iz chardonnaya, kjer pa prednjači Vinogradništvo Krampač. Zgleda, da je letina tem sortam bila bolj naklonjena. Renski rizlingi v tej letini niso blesteli, pozno zoreča sorta je delala veliko preglavic vinogradnikom že v vinogradu, prav tako rumeni muškat. Nekaj vzorcev rdečih vin je komisija ocenila z nizkimi ocenami, vendar pa prav ti vzorci kažejo na rast rdečih vin.

Pri predikatih nič novega, izjemni biseri Prlekije, vina katera pri nas dosegajo zavidljive vrhunskosti niso razočarala, tako vam za konec ne preostane drugo kot da si privoščite nekaj te božje kapljice, pa res po kapljicah saj to so biseri Prlekije.

Še nekaj občutkov iz podelitve. Lepa prireditev s prisotnostjo Ljutomerske vinske kraljice Adriane Bogdan in županje Občine Ljutomer mag. Olge Karba, je potekala umirjeno in brez zapletov. Lepo videno sodelovanje vinogradnikov iz sosednje Hrvaške, kateri se že več let udeležujejo ocenjevanj in kateri svoje gorice uvrščajo pod Jeruzalemske, kar je sigurno pravilno. Malo moti dejstvo, da se nekateri vinogradniki domačega društva tega ocenjevanja več ne udeležujejo in bi mogoče bilo primerno razmisliti zakaj. Veseli dejstvo, da so na prireditvi bili prisotni tudi mlajši vinogradniki, tako mislim, da ni skrbi za vinogradništvo v Ljutomeru, da ne bo napredovalo. Pogrešal pa sem več novinarjev in mogoče tudi kakega gostinca.

Vinogradništvo sigurno je del življenja Prlekov in že bližajoče prireditve vam bodo nudile možnost poizkušanja vin. Prva taka je že v soboto, 14. maja, ko se bodo vinogradniki pridružili prireditvi "Lotmerk v cvetoči pomladi" s sprehodom "Trgi in vina Lotmerka".


Več v Gospodarstvo