V Ljutomeru padalo babje pšeno

Babje pšeno je padavina v obliki drobnih belih neprozornih gostih okroglih zrn s premerom od 1 do 5 mm, ki so brez ledenega oklepa. Pri padcu na trdo podlago odskakujejo in se razletijo.

Prlekija-on.net, četrtek, 14. januar 2021 ob 10:47
Babje pšeno v Ljutomeru

Babje pšeno v Ljutomeru

V četrtek dopoldan so ponekod v severovzhodni Sloveniji nastale manjše snežne plohe, marsikje pa je padalo babje pšeno, tudi v Ljutomeru. Babje pšeno je padavina v obliki drobnih belih neprozornih gostih okroglih zrn s premerom od 1 do 5 mm, ki so brez ledenega oklepa. Pri padcu na trdo podlago odskakujejo in se razletijo. V Ljutomeru je bilo teh zrnc manjša količina, precej več je babjega pšena zapadlo v Apačah in okolici. Ob padavinah je bilo rahlo oblačno, nato pa se je hitro zjasnilo in posijalo je sonce.

Babje pšeno je v naših krajih, predvsem v okolici Ptuja in Maribora, padalo že v sredo. Takrat so se na družbenih omrežjih tudi razvnele takšne in drugačne teorije zarot, da naj bi ta zrnca trosila letala in helikopterji, ki da nas s tem zastrupljajo... A gre pri tem za povsem naraven pojav, ki ga sicer vidimo redkeje, a je ob takšnih situacijah, ob nastanku snežnih ploh, dokaj pogost.

Ponekod nastajajo manjše snežne plohe. Lokalno marsikje pada tudi babje pšeno. To so majhna bela zrna, ki nimajo ledenega oklepa kot npr. bolj znana sodra in se ob padcu na trdo podlago odbijajo ali raztreščijo. Zrna babjega pšena dosegajo premer 1-5 mm. Gre za povsem naraven pojav, ki je ob takšnih situacijah, ob nastanku snežnih ploh, dokaj pogost.

Pada kaj podobnega tudi pri vas?

Radarska slika padavin: ARSO

Objavil/a Neurje.si dne Četrtek, 14. januar 2021

V naslednjih dneh bo še hladno

Po napovedih Agencije RS za okolje bo v četrtek dopoldne delno jasno, več oblačnosti bo v severnem delu Slovenije, možna je kakšna kratkotrajna snežna ploha. Popoldne bo pretežno jasno, pihal bo okrepljen veter severnih smeri, ki bo izrazitejši pod Karavankami in na severovzhodu. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 4 °C. V petek bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od -12 do -3, najvišje dnevne od -4 do 3 °C.

V soboto in nedeljo bo pretežno jasno, več oblačnosti bo občasno na vzhodu Slovenije. Hladno bo.

Ob današnjih snežnih plohah danes marsikje pada tudi babje pšeno. Gre za nekoliko redkejšo obliko padavin, ki spominja na stiropor. Fotografije nam je iz Apač poslala Ana Partlič. Hvala za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Četrtek, 14. januar 2021


Več v Narava