»Morebitno odklanjanje testiranja pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in kršitev upoštevanja določil objavljene odredbe MNZ«

Prepričani so, da bodo pedagoški delavci in zaposleni v vrtcih in šolah v veliki večini pred vrnitvijo vseh otrok v vrtce in učenk ter učencev v izobraževanje v učilnicah odgovorno pristopili tudi k testiranju, saj je to družbena odgovornost vsakega posameznika, pravijo.

Prlekija-on.net, sobota, 23. januar 2021 ob 10:05
Učitelji se bodo morali testirati in nositi maske

Učitelji se bodo morali testirati in nositi maske

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) sporoča, da je v Uradnem listu Republike Slovenije objavljena Odredba o izvajanju posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za osebe, ki opravljajo dejavnost vzgoje in izobraževanja.

Odredba določa, da se osebe, ki opravljajo dejavnost vzgoje in izobraževanja, pred pričetkom neposrednega dela z otroki, učenkami in učenci udeležijo posebnega presejalnega programa iz tretjega odstavka 2. člena Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2.

Z objavo odredbe ministra, pristojnega za zdravje, je ustvarjena pravna podlaga za obveznost testiranja za zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Vesna Kerstin Petrič, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

»Tisti, ki se ne bo testiral, ne more v živo izvajati pouka«


"Prepričani smo, da bodo pedagoški delavci in zaposleni v vrtcih in šolah v veliki večini pred vrnitvijo vseh otrok v vrtce in učenk ter učencev v izobraževanje v učilnicah odgovorno pristopili tudi k testiranju, saj je to družbena odgovornost vsakega posameznika. Morebitno odklanjanje testiranja pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in kršitev upoštevanja določil objavljene odredbe Ministrstva za zdravje.

Za dodatno varnost zaposlenih vodstvom zavodov priporočamo tudi, da pri nadaljnjih nabavah zaščitnih mask za zaposlene zagotovijo uporabo varnejših mask tipa FFP-2, za učenke/učence pa staršem svetujejo ali morda v določenih količinah zagotovijo, seveda skladno z njihovi načrti in odločitvami, uporabo kirurških mask," so še ob tem sporočili iz MIZŠ.Več v Slovenija