Investitor bo po dokončanju del Občini Ljutomer povrnil morebitno odškodnino za uporabo cest

Za dostop do gradbišč daljnovoda Cirkovce - Pince izvajalci uporabljajo občinske ceste, zato sta Eles d.o.o. in Občina Ljutomer novembra lani podpisala Sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij.

Prlekija-on.net, sobota, 23. januar 2021 ob 12:19
Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji

Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji

Kot smo poročali že lani ob koncu novembra, so se na območju občine Ljutomer v skladu z Uredbo o državnem prostorskem načrtu za gradnjo daljnovoda 2 x 400 kV Cirkovce - Pince (Uradni list RS, št. 55/2012) pričela intenzivno izvajati dela v sklopu izgradnje daljnovoda DV 2 x 400 kV Cirkovce - Pince. Investitor tega državnega projekta je Eles d.o.o. iz Ljubljane. Kot so sporočili, je Občina Ljutomer že ob razgrnitvi državnega prostorskega načrta za to investicijo izrazila obžalovanje, da se je država odločila za tako velik poseg v okolje, kar gradnja daljnovoda vsekakor je. Kljub temu so se konec leta 2020 pričela dela izvajati.

Za dostop do gradbišč izvajalci uporabljajo tudi občinske ceste, zato sta Eles d.o.o. in Občina Ljutomer 23. novembra 2020 podpisala Sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij. Sporazum določa ceste, ki jih izvajalci del za dostop do gradbišč lahko uporabljajo, obveznosti investitorja in obveznosti Občine Ljutomer.

Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji

80,5 kilometra in 264 stebrov: Tako poteka gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji


Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji
Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji

Občina Ljutomer je na podlagi podpisanega Sporazuma naročila cenilca, ki je ocenil stanje cest pred pričetkom gradnje. Po dokončanju del se bodo ceste ponovno ocenile in na podlagi nove cenitve se bo določila odškodnina, ki jo bo investitor povrnil Občini Ljutomer. Investitor je dolžan skrbeti za varnost, prevoznost in redno vzdrževanje cest, ki jih uporablja. Spoštovanje sporazuma nadzira tudi Medobčinski inšpektorat in redarstvo, ki kršitelje ustrezno kaznuje.

Iz tabele v prilogi je razviden seznam cest, ki jih po omenjenem sporazumu za izvedbo del lahko uporablja Eles d.o.o. oz. izvajalci del in jih v času uporabe tudi vzdržuje.

Gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince v Prlekiji

V kraju Stanovno v Prlekiji odkrili rimsko peč




Več v Gospodarstvo