Prlek na čelu Slovenske demokratske mladine

Za novega predsednika Slovenske demokratske mladine (SDM), ki je podmladek SDS, je bil izvoljen Dominik Štrakl iz Veržeja.

Prlekija-on.net, sobota, 23. januar 2021 ob 18:34
Dominik Štrakl, foto: SDS

Dominik Štrakl, foto: SDS

Slovenska demokratska mladina (SDM), ki je podmladek SDS, je na kongresu izvolila novega predsednika. To je postal Dominik Štrakl iz Veržeja oz. Bunčanov, ki bo kmalu dopolnil 30 let. Sodelujoče je na virtualnem kongresu nagovoril tudi predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša, ki je med drugim dejal, da bo novi mandat pomembno drugačen od prejšnjih, treba pa da bo veliko inovativnosti.

"Časi so zahtevni, takih še ni bilo. To čutite tudi mladi. Po epidemiji bo nekaj časa svet drugačen, bolj virtualen, kar ima dobre in slabe posledice," je med drugim povedal Janša ter dodal, da je "pred nami spopad za vrednote, ki bo bolj obsežen, bolj globalen, zaradi globalne tehnologije. Stopate v kruto in zanimivo življenje."

"V času levih vlad, ki so vladale večino let, so se zanemarjala ključna vprašanja - vprašanja demografije, osrbe starejših. Naša vlada je to postavila v ospredje," je povedal Janša ter izpostavil, da je bilo v zadnjih 12 letih, ko so bile na oblasti te vlade, za študentske domove namenjenih okoli 35 milijonov evrov. Medtem so v istem času po njegovih besedah študentske organizacije z naslovom na Metelkovi 6 v Ljubljani dobile več kot 50 milijonov evrov.

"Za prihodnost SDS in prihodnost Slovenije je vaše mnenje pomembno. V naše programe vključujemo vaše poglede, poglede mladih, ki bodo to državo vodili naprej," je omenil Janša. "Pred vami je mandat, ki bo bistveno drugačen od prejšnjih. Veliko inovativnosti bo potrebne. Ostanite aktivni, inovativni, zdravi in pogumni," je še med drugim povedal Janša.

Štrakl nasledil Mahniča

Dominik Štrakl je na mestu predsednika SDM nasledil državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade in nekdanjega poslanca SDS Žana Mahniča. Mahnič je ob tem povedal: "V čast in veselje mi je bilo 12 let sodelovati in zadnjih šest let voditi SDM. Pot, ki smo jo prehodili, je pot uspehov, dela za mlade in Slovenijo. Z mnogimi smo stkali prava prijateljstva, ki bodo večna. Hvala vsem in čestitke novemu vodstvu s predsednikom Dominikom Štraklom." Zahvalil se je tudi vsem, "ki ste pomagali na terenu - šivali maske, razvažali hrano, pomagali starejšim. Pokazali smo vrednoto, ki je na samem vrhu vrednot SDS, to je solidarnost". "Na zadnjem kongresu SDM smo Janeza Janšo napovedali kot bodočega predsednika vlade. In nismo se zmotili. Ponosen in hvaležen sem, da smo člani SDM po 13. marcu lani prevzeli odgovorne funkcije," je še med drugim povedal Mahnič.

Štrakl: Prepričan sem, da prihodnost pripada nam, domoljubom

"Prihajajoči mandat bo za SDM velikega pomena. Naša stranka je spomladi, pod vodstvom Janeza Janše, prevzela veliko odgovornost za vodenje države. Šlo je - in še vedno gre - za edinstven čas, ki ga lahko primerjamo samo še s časom osamosvajanja," je na kongresu povedal Štrakl ter dodal: "Tisti, ki jim Slovenija še vedno ni intimna opcija, so poskrbeli, da se je politični diskurz spustil na najnižjo raven doslej. Levica že od samega nastopa epidemije kuje svoj politični kapital, na račun javnega zdravja. Celo za ceno življenj."

"Priča smo razkolu, ki ima v Sloveniji dolgo zgodovino. Politične sile se delijo na tiste, ki si želijo nadzora, ki so prepričane, da so t.i. avantgarda ljudstva in tiste, ki zgolj hočemo vladati samim sebi - v skladu z demokratičnimi standardi," je povedal Štrakl ter dodal, da je prepričan, "da prihodnost pripada nam, domoljubom in ne tistim, ki mislijo, da je lahko oblast nekaj, kar ti je položeno v zibko. Zaradi tega bo ta mandat SDM velikega pomena."

»Čas je, da mladi prevzamemo svoj del odgovornosti«

"Potrebno bo storiti še marsikaj, da bomo imeli domovino, v kateri bomo lahko do popolnosti razvili svoje zmogljivosti. Čas je, da mladi prevzamemo svoj del odgovornosti. Prihodnosti, ki si jo zamišljamo namreč ne bo, če je mladi ne bomo aktivno soustvarjali." Spomnil je, da je SDM v preteklosti že pomagal krojiti usodo naroda: "Spomnimo se zgodovinske pobude za plebiscit, ki jo je leta 1990, dala SDM. Tako veličastni so bili naši začetki. Od takrat naprej smo rastli in se razvijali."

Poudaril je, da so vsi, ki so danes tu in vsi tisti, ki so se odločili, da kandidirajo - jim ni vseeno, kakšna bo prihodnost naše domovine. "Tisti, ki smo se tukaj zbrali, mi nismo tu, ker bi se nam zdelo, da nam oblast pripada, ali da je nekaj samoumevnega. Tukaj smo, ker si drznemo sanjati lepšo prihodnost, kot to, ki jo živimo in živimo v burnih časih. Zapomnite si naslednje - ne glede na to, kar slišite, stranka SDS je in bo ostala sidrišče politične normalnosti in zagotovilo naše prihodnosti," je povedal Štrakl ter dodal, da "stranka SDS privablja vse, ki nosijo v srcu svobodo, domoljubje, pravičnost, solidarnost, identiteto, slovenski jezik in kulturo, družino. Nam, v SDM je bilo poverjeno zaupanje, da te ideale ohranimo."

Na kongresu so sprejeli tudi resolucijo #OdločnoNaprej.



Več v Politika