V Termah Banovci osvojili naziv za 2. Naj krof Slovenije 2021

Organizatorji srečanja so prejeli krofe s strani 33 udeležencev iz cele Slovenije, od Primorske do Prekmurja, od Dolenjske do Gorenjske ter Ljubljane.

Prlekija-on.net, sreda, 10. februar 2021 ob 12:21
Drugo mesto je komisija podelila Termam Banovci, foto: Kraftart

Drugo mesto je komisija podelila Termam Banovci, foto: Kraftart

Turistično gostinska zbornica Slovenije je letos prvič izvedla izbor Ustvari svoj krof, v okviru katerega je slovenske gostince pozvala k peki krofov; te so preko Hitre pošte poslali na sedež Zbornice, kjer jih je strokovna komisija v sestavi izkušenih kuharjev in slaščičarjev Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in mednarodnega ocenjevalca WACS, Cecilije Per, dolgoletne strokovne učiteljice na Srednji slaščičarski šoli - BIC Ljubljana in Alme Rekić, priznane kuharske mojstrice in mednarodne ocenjevalke WACS, preizkusila in ocenila ter izbrala zmagovalca - Cafe Central, Lifeclass, Istrabenz Turizem d.d. iz Portoroža. Ta najbolje ocenjeni ponudnik bo za svoje krofe eno leto lahko uporabljal naziv "Naj krof Slovenije 2021 po izboru Turistično gostinske zbornice Slovenije".

Drugo mesto je komisija podelila Termam Banovci, tretje mesto pa sta si razdelila Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Živilska šola, delavnica pekarstvo in Kavarna in slaščičarna Maxi, Mercator d.d. Med posamezniki je prvo mesto osvojila Urška Širec iz Pragerskega.

Komisija
Komisija je ocenila 33 krofov, foto: Kraftart

Sodelovalo 33 udeležencev iz cele Slovenije

Priznani Slovenski etnolog dr. Janez Bogataj je udeležencem hibridnega srečanja predstavil zgodovino in zanimivosti peke krofov na Slovenskem in odgovarjal na sprotna vprašanja gledalcev. Razvojne korenine krofov segajo do cesarskega Dunaja, po nekaterih virih v konec 17. stoletja. Tekom zgodovine so doživeli prilagoditev potrebam slovenskega prebivalstva.

Organizatorji srečanja so prejeli krofe s strani 33 udeležencev iz cele Slovenije, od Primorske do Prekmurja, od Dolenjske do Gorenjske ter Ljubljane. Ponudniki so uporabili veliko domišljije in ustvarili različne krofe, za polnilo so uporabili klasično marelično marmelado, pa tudi oljčno marmelado, žajbljev karamel, suho sadje s skuto, skuto s smetano...

Namen dogodka, ki sta ga partnersko podprla Pošta Slovenije d.d. in Mercator d.d., je bil vliti nekoliko optimizma v teh težkih časih za turizem, negovati bogato slovensko kulinarično tradicijo in se vključiti v projekt Slovenija evropska regija gastronomije 2021.Več v Gospodarstvo