Dejan o ribolovu v babinski »šoderjami«: Težje je, bolj je zanimivo

Ljutomerčan Dejan Sovič se je lani spet podal novim izzivom naproti v lokalni gramoznici v Babincih. Ob tem je nastal zanimiv video.

Prlekija-on.net, nedelja, 21. februar 2021 ob 09:52
Dejan Sovič v babinski gramoznici, foto: osebni arhiv

Dejan Sovič v babinski gramoznici, foto: osebni arhiv

Ribič Dejan Sovič iz Ljutomera, član Ribiške družine Ljutomer in član ekipe SBS Tactical Baits, se je lani spet podal novim izzivom naproti v lokalni gramoznici, "šoderjami" v Babincih. Ob tem je nastal spodnji video in fotografije.

V gramoznici je voda lepa in čista, poleti jo tudi veliko ljudi uporablja kot kopališče, ribe v njej pa so zelo močne zaradi visoke vsebnosti kisika, pravi Dejan. Najdemo pa v gramoznici kapitalne krape, smuče, ščuke in some, kar znajo povedati tudi delavci, ki tam še vedno kopljejo gramoz in o čemer smo pisali že lani. Gramoznica obsega 13 ha vodne površine, RD Ljutomer pa v njo vsako leto vlaga okoli tono krapov in do sto komadov merskih smučev.

Lov na krapa v babinski gramoznici

Takšne »mrcine« plavajo v babinski gramoznici


»Težje je, bolj je zanimivo«

"Lovim že precej časa, ampak takšne moči ob prijemu ribe sem doživel samo tukaj. Med drugim je v vodi tudi ogromno školjk, ki kar otežujejo ribolov. Dostikrat se zgodi, da prerežejo tudi najdebelejši fluorokarbonski laks. Prijemov je malo - tako da školjke, globina in še napete zajle od stroja, ki koplje gramoz še bolj uničijo motivacijo za ribolov, ampak težje je, bolj je zanimivo," pravi Dejan o ribolovu v Babincih in dodaja: "Ko imaš ribo na blazini za poslikati, tedaj veš da si res dal vse od sebe in preučil vse možnosti in dejavnike, ki so vplivali na uspeh. Dejavnikov pa je kar veliko. Opažal sem, da se riba zelo malo giblje, tako sem kar dosti spremljal, kje se nahajajo. Seveda je bil ključen dejavnik tudi vreme. Ob vročih poletnih dnevih so bili prijemi na mestih, kjer si definitivno ne bi mislil, da je možno dobiti ribo. Ob dežju in zmanjšanju zračnega pritiska na normalnega, pa je riba začela intenzivno pobirati naokrog po vseh področjih."

Gramoznica v Babincih
Ribolov v babinski gramoznici, foto: osebni arhiv

Globina gramoznice na nekaterih mestih presega 30 metrov

Kot je povedal o lanskem ribolovu v babinski gramoznici, ni veliko eksperimentiral z vabami, tako da se je odločil loviti samo s "pop upi", kar se mu je že neštetokrat obrestovalo kot zelo uspešno. "Še posebej na takšnih globokih vodah, kjer so globine tudi do 30 metrov in je zelo malo ravnih površin in hkrati veliko kamenja. Tako da pop up še bolj izstopa na predhodno pripravljenem krmišču. Vsakemu sistemu sem kot vedno dodajal pva mesh s katerim, ko se raztopi v vodi, še dodatno pritegnemo ribo na mikrolokacijo. V vrečkice sem drobil SBS Premium ready made boilies M1, Pva bag pellet mix M1 ter vse skupaj premešal s Premium spod juicem M1. Vrečkice pustim nekaj časa pri miru, da se spod juice absorbira v boilije in pelete in s tem kasneje dosežem boljšo atrakcijo na prijem ribe," je o ribolovu povedal Dejan.

Vodo spoznal in raziskal, sedaj je čas za nekaj novega

"Velike vabe? Ne. Imam eno načelo, ki se ga držim že nekaj časa. »Small bait's for big carp.« Zakaj bi lovil z velikimi vabami, če nimaš problemov z malimi ribami? Sicer imaš kakšen prijem ploščiča, babuške ali manjšega krapa. Ampak če se to ne ponovi velikokrat, se mi zdi nesmiselno loviti z velikimi vabami. Večina rib, ki sem jih ujel na tej gramoznici so bile ujete na pop up velikosti 16 mm ali manj. Lovil sem na SBS Premium pop ups M1 in v kombinaciji s pva nizal uspehe za uspehom. Sprva sem seveda pomislil, da bi vodni pritisk na globinah +15 metrov vplival na plovnost pop upa. Mogoče se plovnost malo spremeni, ampak ne občutno, da vaba ne bi delovala," še pravi o ribolovu v tej gramoznici ter dodaja, da je vodo spoznal in raziskal in sedaj je seveda čas za nekaj novega. "V mislih imam rečni ribolov. Še en zahteven izziv zame. Ampak težje je dobiti ribo, več volje dobim za doseganje cilja," še pravi ob tem.

Dejan Sovič v babinski gramoznici
Ribolov v babinski gramoznici, foto: osebni arhiv

O krapih v babinski gramoznici pravi, da prevladujejo od 10-15 kilogramski, ulovi se tudi kakšen z 20+ kg, kapitalcev pa je ulovil že veliko, a ne v Babincih. Tako je ulovil že krape 30+ kg, 50 kg tolstolobika, 30 kg amurja...

V spodnjem videu in na fotografijah si lahko ogledate njegov lanski ribolov v babinski gramoznici in nekaj večjih prijemov.



Več v Narava