Ormož bo obiskal minister Počivalšek, z nastalo situacijo o zaprtju podjetja Safilo, je seznanjen tudi Janša

Župan Občine Ormož bo vladi in ministru predlagal, da se območje občine obravnava kot posebno problemsko območje, za katerega je potrebno sprejeti posebne državne spodbude.

Prlekija-on.net, petek, 12. marec 2021 ob 14:491
Safilo Ormož

Safilo Ormož

V četrtek je odjeknila novica, da italijanska skupina Safilo junija letos zaradi načrta za uravnoteženje proizvodnih zmogljivosti skupine s trenutnimi in prihodnjimi potrebami na trgu zapira proizvodnjo očal v Ormožu. Lokalna skupnost in država na poslovno odločitev podjetja ne morejo vplivati, bodo pa poskušali pomagati z usmeritvijo kakšne nove proizvodnje v Ormož. Z nastalo situacijo je seznanjen predsednik Vlade RS Janez Janša, ki je obljubil pomoč s strani države, občino Ormož pa je danes obiskal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Občina Ormož je ob tem v javnost posredovala sporočilo, da se zaveda posledic in skrbi zaposlenih ob zaprtju proizvodnje podjetja Safilo d.o.o, ki je največji delodajalec na območju občine Ormož. "Želimo si, da bi dobili vsi zaposleni v prihodnosti zaposlitev, ki jo boste žal z zaprtjem podjetja izgubili. Občina Ormož bo vložila vse napore, da bo pot do vaših novih zaposlitev čim lažja. Zavedamo se tudi dejstva, da je v podjetju zaposlenih kar nekaj starejših delavcev in invalidov, ki jim je potrebno še posebej pomagati pri iskanju novih zaposlitvenih možnosti," so zapisali.

Zdravko Počivalšek je obiskal Ormož

Minister Počivalšek v Ormožu: Borili se bomo za vsako delovno mesto, še posebej na periferiji.


Problematiko bodo obravnavali na izredni seji

Župan Občine Ormož Danijel Vrbnjak je že včeraj obvestil Občinski svet Ormož, da bo sklical izredno sejo občinskega sveta, na katerem bo obravnavana tematika zaprtja podjetja Safilo d.o.o. Župan je bil večkrat v stiku z vodstvom podjetja z namenom, da pridobi informacije glede stanja v podjetju in vloge občine pri razreševanju težav presežnih delavcev ob zaprtju podjetja. Organiziral je delovni sestanek s predstavniki Javne razvojne agencije Občine Ormož in občinske uprave, na katerem so bili podani predlogi ukrepov s strani občine, ki bodo v pomoč vsem tistim, ki bodo izgubili zaposlitev v podjetju. Predlogi so sledili okrepitvi ukrepom na področju gospodarstva, predvsem na področju samozaposlovanja, zaposlovanja in spodbud začetnih investicij in investicij v razširjanje dejavnosti na področju gospodarstva. Prav tako so bili podani predlogi ukrepov v smeri dodatnega zagotavljanja sredstev za vlaganje v investicije na kmetijskem gospodarstvu in na področju turizma. Javna razvojna agencija Občine Ormož bo na enem mestu zagotovila vse informacije v zvezi z možnostjo pridobivanja nepovratnih sredstev pri zagonu novih podjetij ali zaposlovanju. Ena od temeljnih nalog občine je tudi zagotavljanje socialnega varstva svojih občanov, ki jim v stiskah lahko priskoči na pomoč, v kolikor to potrebujejo. Ob izgubi dohodka oziroma zaposlitve lahko občina upravičencem dodeli občinske socialne pomoči, ki lahko premostijo denarne težave in omogočijo ponovno vključitev v normalno življenje, pojasnjujejo.

Z nastalo situacijo je seznanjen predsednik Vlade RS Janez Janša, ki je obljubil pomoč s strani države. Občino Ormož bo danes obiskal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Župan Občine Ormož, Danijel Vrbnjak, bo vladi in ministru predlagal, da se območje občine obravnava kot posebno problemsko območje, za katerega je potrebno sprejeti posebne državne spodbude.

"Na Občini Ormož želimo biti v čim večjo oporo in pomoč vsem zaposlenim, zato bomo dosegljivi za vsa vaša vprašanja na naši telefonski številki 02 7415 300. Spoštovane zaposlene in zaposleni, vedite, da vam bo Občina Ormož vedno stala ob strani in se bo vsekakor potrudila po svojih najboljših močeh, da skupaj premagamo nastalo situacijo," so še zaključili sporočilo.

Safilo Ormož

Tovarna Safilo v Ormožu zapira vrata, brez dela bo ostalo 557 delavcev




Več v Gospodarstvo