V karanteni je več sto oddelkov po vsej državi, v Ljutomeru dva v osnovni šoli in pet v gimnaziji

Pretekli teden je bilo pozitivnih 1,5 odstotka zaposlenih. V karanteni je več sto oddelkov po vsej državi.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. marec 2021 ob 21:23
V karanteni je več oddelkov

V karanteni je več oddelkov

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je v ponedeljek sodeloval Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev, ki je med drugim predstavil uspešnost šolanja na daljavo, NPZ, tekmovanja in vpis v srednjo šolo.

Kot je povedal, ocena rezultatov šolanja na daljavo ni črno-bela. "Znanje je slabše, kot bi bilo doseženo s poukom v živo, vendar ni tako črno, da bi šlo za »izgubljeno generacijo«", je zatrdil Pečan. Testiranja in cepljenja se izvajajo redno v skladu z načrti. "O cepljenju naj bo na voljo čim več informacij, da se odpravijo dvomi, ki so koristni, če so stvarni. Ukvarjanje s teorijami zarote ni konstruktivno," je povedal.

Pozitivni primeri po občinah v zadnjih 7 dneh

COVID-19: Aktualno stanje po občinah in regijah


Pretekli teden je bilo pozitivnih 1,5 odstotka zaposlenih. V karanteni je več sto oddelkov po vsej državi. Po podatkih Covid-19 sledilnika sta na ljutomerski osnovni šoli trenutno dva oddelka v karanteni, na ljutomerski gimnaziji pa pet. Dva oddelka sta v karanteni tudi na križevski osnovni šoli. Podatke lahko preverite v spodnjem grafu, kjer lahko tudi iščete po posameznih vzgojno-izobraževalnih zavodih.

"Gibalne sposobnosti otrok so se zmanjšale, smiselna bi bila širša družbena spodbuda otrokom in staršem k čim več gibanja", je povedal Pečan.

"Glede nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) bi bila potrebna reforma, preizkusom bi bilo treba dati vsebino oziroma konkretni pomen. V teh razmerah, ko je šolanje na daljavo trajalo več mesecev, bi šole potrebovale predvsem mir, čas in energijo, da bi nadomestili čim več za nazaj, zato je šolam škoda časa za izvajanje nacionalnega preverjanja znanja. Današnje izvajanje e-NPZ-jev prinaša pričakovane težave, na primer da izvajanja ne podpirajo vsi brskalniki," je pojasnil.

Tudi različna tekmovanja se izvajajo, njihovi rezultati štejejo pri pridobivanje štipendij. "Pogoji za učence so težki in niso enako pošteni do vseh. Zato ravnatelji pozivajo, da se letos tekmovanja ne bi izvajala," je še povedal ter dodal, da bi izvajanje vpisa v srednje šole morali spremeniti. "Namesto vrednotenja ocen pri nekaterih predmetih v zadnji triadi osnovne šole bi morali uvesti sprejemne izpite, kar bi na primer za preteklo šolsko leto veljalo za 45 srednjih šol," je še dejal Pečan.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje