Madžarski narodni skupnosti dodelili 2,8 milijona evrov

Aktivnosti madžarske narodne skupnosti ministrstvo podpira z namenom dviga gospodarske razvitosti območja, kjer ta skupnost živi.

Prlekija-on.net, torek, 30. marec 2021 ob 19:23
Podpis pogodbe z madžarsko narodno skupnostjo, foto: Dino Katalenič

Podpis pogodbe z madžarsko narodno skupnostjo, foto: Dino Katalenič

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je s predstavniki madžarske narodne skupnosti podpisal tri pogodbe v okviru Programa spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti v letih od 2021 do 2024, in sicer v skupni vrednosti 2,8 milijona evrov. Minister je dejal, da so ukrepi aktualnega programa smiselno nadaljevanje že izvedenih ukrepov preteklega, saj se je izkazalo, da so to tisti projekti, ki si jih ljudje resnično želijo.

Aktivnosti madžarske narodne skupnosti ministrstvo podpira z namenom dviga gospodarske razvitosti območja, kjer ta skupnost živi. "Želimo si, da bi se obstoječa in na novo nastala podjetja uspešno razvijala, tudi ob pomoči ostalih naših ukrepov," je dejal minister in ocenil, da so ravno podjetja poleg urejene gospodarske, komunalne in turistične infrastrukture eden ključnih dejavnikov za znižanje stopnje brezposelnosti.

Za prvi ukrep programa, to je spodbujanje naložb v gospodarstvu na programskem območju, je ministrstvo namenilo 1,2 milijona evrov, za spodbujanje turističnih dejavnosti in produktov 720.000 evrov, za promocijo programskega območja in podporo pri izvajanju programa pa je na voljo 880.000 evrov, pri čemer se bodo sredstva črpala letno.

Minister Zdravko Počivalšek je med izvedenimi projekti posebej in kot primer dobre prakse izpostavil obnovljeno etnografsko hišo z muzejem v Domanjševcih ter ocenil, da se vlaganje v tovrstne avtohtone turistične produkte obrestuje, saj so ti magnet za obiskovalce v regiji. V prejšnjem programskem obdobju je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo obnovo omenjene hiše podprlo z 230.000 evri.



Več v Gospodarstvo