Opozorila pred pozebo, objavljamo jutranje temperature na različnih lokacijah v Prlekiji in Prekmurju

Pričakuje se spomladanska pozeba, ki bo glede na trenutno stanje vegetacije najbolj škodovala sadnemu drevju.

Prlekija-on.net, torek, 6. april 2021 ob 17:26
Obstaja velika verjetnost pozebe

Obstaja velika verjetnost pozebe

Po sneženju, ki nas je zajelo v torek, se v naslednjih treh dneh pričakuje spomladansko pozebo, ki bo glede na trenutno stanje vegetacije najbolj škodovala sadnemu drevju. Ernest Novak iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota, nam je ob tem posredoval podatke o zadnjih spomladanskih negativnih temperaturah zraka na različnih lokacijah v Prlekiji in Prekmurju. Spodaj so podatki o najnižjih temperaturah za zadnja dva dni, v tabeli pa so zbrani podatki vse od leta 1961 do 2020.

Temperature v Prlekiji in Prekmurju

Sneg v Ljutomeru

Prebudili smo se v povsem zimsko jutro


V naslednjih dneh bodo jutra zelo hladna

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) se bo ponoči zjasnilo, burja na Primorskem bo zvečer ponehala. Zjutraj bo ponekod po kotlinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -3, ob morju okoli 0, v alpskih dolinah ter v mraziščih Notranjske in Kočevske okoli -12 °C. V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale kratkotrajne, predvsem snežne plohe. Popoldne bo prehodno zapihal severozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 9, na Primorskem do okoli 11 °C.

V četrtek bo večinoma sončno vreme, v petek pa se bo nekoliko pooblačilo, pihati bo začel jugozahodnik. Oba dneva bo zjutraj zelo hladno. V soboto bo sončno, več oblačnosti bo občasno v zahodnih krajih. Pihal bo jugozahodnik.

Za sredo in četrtek so za severovzhod napovedane jutranje temperature od -1 do -3 °C, na višjih in izpostavljenih delih pa so lahko še precej nižje.

Napoved vremena
Napovedane temperature za Ljutomer v tem tednu, vir: Accuweather aplikacija

Povsod po državi bo možna pozeba

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob tem tudi obvešča sadjarje, da bo po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje jutri in v četrtek zjutraj zelo mrzlo za ta čas, povsod po državi bo možna pozeba. Petkovo jutro bo manj mrzlo, predvsem v notranjosti bo še možna pozeba.

Sadjarji lahko dodatne informacije za varstvo sadovnjakov pred spomladansko pozebo najdejo na spletni strani Javne službe v sadjarstvu.

Opozorilo pred dimljenjem oz. kurjenjem v sadovnjakih

Eden izmed ukrepov proti pozebi je tudi dimljenje oz. kurjenje v sadovnjakih. Javna služba v sadjarstvu ob tem opozarja, da kadar je v veljavi uredba o požarni ogroženosti, ta prepoveduje kurjenje v naravi. Na lokalno izpostavo Uprave za zaščito in reševanje, se takrat lahko napiše prošnjo za izjemo od prepovedi kurjenja v naravi. Vendar se po besedah Slavka Šipca z omenjene Uprave, kot kurjenje v naravi pojmuje, če nekdo kuri v razdalji do 100 m od gozda. Torej, v primeru da boste izvajali kurjenje več kot 100 m od gozda, to naj ne bi bilo problematično, za točne podatke in informacije pa se je potrebno pozanimati na lokalnih izpostavah.

Obstaja velika verjetnost pozebe

Marsikje bodo razmere povsem zimske, zjutraj nevarnost pozebe




Več v Narava