Poslovna ideja Čajota Dobrote avtorice Nele Copot iz GFML si je prislužila 500 evrov

POPRI 2021: Šolanje od doma mladim ni vzelo energije za tekmovanje.

Prlekija-on.net, četrtek, 22. april 2021 ob 20:16
Dijaki GFML

Dijaki GFML

Popri je nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih od 12. do 29. leta starosti. Organizira ga Primorski tehnološki park v sodelovanju z regijskimi partnerji. Z udeležbo na POPRI dijaki razvijajo ustvarjalnost, podjetnost, timsko delo in navezujejo stike z različnimi ljudmi.

Kljub pandemiji se je kar 344 mladih prijavilo na nacionalno tekmovanje POPRI. 134 ekip iz cele Slovenije se je najprej potegovalo za uvrstitev med deset najboljših poslovnih idej na regijskem nivoju, in sicer v treh kategorijah: osnovnošolci, dijaki ter študenti in drugi mladi.

V okviru izbirnega predmeta ITS raziskovanje in projekta PODVIG so dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer pripravili deset poslovnih idej: Didaktična igrača za hišne ljubljenčke, Pametna kolebnica, Aplikacija za rok uporabe živil Uporabko, Spletna stran poMOČ, Sirupsule, SM-Trading, Eye Trainer, Mladi pomagamo, Pekouche čili džem in Čajota Dobrote. Zadnjih pet se je uvrstilo na regijsko tekmovanje, ki ga je za našo regijo ponovno organiziral Saša inkubator iz Velenja. Prve tri najbolje uvrščene ekipe iz vsake kategorije in iz vsake regije so se uvrstile na nacionalno tekmovanje. Vsaka uvrščena ekipa je dobila 500 evrov iz nagradnega sklada za namen izboljšave poslovnih idej. Na ljutomerski gimnaziji je to uspelo poslovni ideji Čajota Dobrote avtorice Nele Copot.

Čajota je buči podobna rastlina z manjšimi, zelenimi plodovi po izvoru iz Mehike. Je popolna zelenjava, saj ima vse tri lastnosti, ki si jih kupec živil želi: bogato hranilno vrednost, daljši rok uporabe (do 100 dni) in široko možnost uporabe. Pri pripravi na nacionalno tekmovanje je imela Nela priložnost sodelovati tudi z zunanjim mentorjem Martinom Blazinškom (blagovna znamka Malinca). Nela, ki je zagovor poslovne ideje več kot odlično opravila, saj je bila s strani ocenjevalcev zelo pohvaljena za odlično pripravljen poslovni načrt, je dejala:

"Mladi vedno pravimo, da nas v šoli ne učijo koristnih veščin za življenje. Podjetništvo je brez dvoma zelo koristno in tekom tekmovanja sem se tega vedno bolj zavedala. Definiranje problemov, iskanje rešitev, računanje stroškov, govorno nastopanje, inovativnost ... Vsa ta znanja bom prenesla v svoj vsakdan. Celotna izkušnja je bila zelo zabavna," je povedala.

Čestitamo vsem avtorjem poslovnih idej in seveda Neli za udeležbo na nacionalnem tekmovanju. Več o poslovnih idejah boste lahko prebrali v letošnji številki Raziskovalnega reflektorja.



Več v Kultura in izobraževanje