Ferdinand Lupša (1881-1945) - priložnostna razstava v muzeju Splošne knjižnice Ljutomer

Ferdinand Lupša je bil geodet, župan, raziskovalec, popotnik in ljubiteljski fotograf ter slikar. Rodil se je 5. aprila 1881 v Drakovcih pri Mali Nedelji.

Prlekija-on.net, sreda, 19. maj 2021 ob 14:59
Ferdinand Lupša in razstava

Ferdinand Lupša in razstava

V ljutomerskem muzeju Splošne knjižnice Ljutomer je poleg treh stalnih zbirk na ogled razstava o Ferdinandu Lupši (do konca septembra 2021). V muzeju vsako leto izpostavimo tri znane osebnosti ob njihovih posebnih jubilejih. Letos smo se med drugim odločili, da bomo ob njegovi 140. letnici rojstva priredili manjšo razstavo o Ferdinandu Lupši.

Ferdinand Lupša je bil geodet, župan, raziskovalec, popotnik in ljubiteljski fotograf ter slikar. Rodil se je 5. aprila 1881 v Drakovcih pri Mali Nedelji. Po končanem študiju geodezije, si je dolgo časa prizadeval izpeljati ekspedicijo na severni tečaj. Napisal je knjigo Die Nordpolsphinx (1903) v kateri je opisal severni pol, analiziral vse spodletele ekspedicije in opisal svoj predlog načrta za ekspedicijo na severni tečaj. V zvezi s tem je bil sprejet na razgovor pri ministru za znanost na Dunaju, kateri pa iz neznanih razlogov ni odobril njegovega načrta. Na Dunaju je srečal siamskega konzula, ki mu je predlagal ekspedicijo v Siam (današnja Tajska). Lupša ni dolgo okleval in je sprejel ponudbo. Tako ga je pot namesto na skrajni sever odpeljala na daljni vzhod.

V Siamu je bil vodja ekspedicij med leti 1904 -1906 in 1915 - 1916. Tam je proučeval floro in favno, infrastrukturo, politično dogajanje in nasploh vsakdanje življenje. Na podlagi tega je napisal knjigo V džunglah belega slona. V Siamu je bil tudi inženir Kraljevega odseka za namakanje in univerzitetni profesor ter vladni svetnik. Lupša je v tujini in doma napisal številne strokovne članke za različna področja (gospodarstvo, industrija, gradbeništvo, kmetijstvo). Velik pečat je pustil v Mali Nedelji, kjer je opravljal številne funkcije in delal za dobrobit kraja. Med leti 1941 in 1945 je pod prisilo okupatorja moral sprejeti položaj župana Male Nedelje. Ta položaj ga je po koncu vojne umestil na črno listo. Obsojen je bil izdaje in kolaboracije. Na smrt je bil uradno obsojen 21. januarja 1945.

Podobnih kolaboracij po koncu 2. svetovne vojne je bilo v bližnji okolici veliko. Obračuni in obsodbe zoper njih so bile v veliki meri krivične, nedosledne in pristranske.

Tomaž Markovič
OE Muzej LjutomerKomentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje