50. Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije - TEMSIG bo potekalo tudi v Ljutomeru

Za glasbilo violončelo bo tekmovanje potekalo v GŠ Slavka Osterca Ljutomer v dveh terminih in sicer v petek 28. 5. in soboto 29. 5. 2021, ter četrtek 10. 6. in petek 11. 6. 2021.

Prlekija-on.net, četrtek, 27. maj 2021 ob 07:53
GŠ Slavka Osterca Ljutomer

GŠ Slavka Osterca Ljutomer

50. Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije - TEMSIG, bo potekalo tudi v Ljutomeru. Za glasbilo violončelo bo tekmovanje potekalo v GŠ Slavka Osterca Ljutomer v dveh terminih in sicer v petek 28. 5. in soboto 29. 5. 2021, ter četrtek 10. 6. in petek 11. 6. 2021.

Tekmovanje v posamezni disciplini poteka na vsaka tri leta, razporejeno je v starostne kategorije do 25. leta starosti. V letu 2021 je tekmovanje razpisano za naslednje tekmovalne discipline: violina, viola, violončelo, kontrabas, harfa, kitara, citre, orgle, komorne skupine s pihali in solfeggio.

Že drugo leto zapored, je državno tekmovanje organizirano na glasbenih šolah Štajerske in Prekmurja. Ker je GŠ Slavka Osterca od jeseni 2020 pridobila prenovljene prostore, ima zato pogoje za organizacijo in izvedbo tekmovanja. Tekmovanje je bilo najprej predvideno od 6. do 20. 4. 2021, vendar je zaradi aprila veljavnega Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih tekmovanje bilo prestavljeno na končni datum od 19. 5. do 11. 6. 2021.

V Ljutomeru bo tekmovalo 72 violončelistov

V GŠ Slavka Osterca Ljutomer bo tako tekmovalo 72 violončelistov, ki se izobražujejo v javnih in zasebnih glasbenih šolah, na konservatorijih za glasbo in balet oziroma umetniških gimnazijah ter na Akademiji za glasbo, učenci slovenskih glasbenih šol v zamejstvu ter slovenski državljani, ki se šolajo v tujini ali si znanje pridobivajo kako drugače.

Zveza slovenskih glasbenih šol in komisija TEMSIG od leta 1971 nepretrgoma organizirata državno tekmovanje mladih glasbenikov, ki med drugim skrbita za povezovanje ter kakovostno rast in razvoj slovenske glasbene kulture, za prepoznavnost in odličnost slovenskega glasbenega šolstva v mednarodnem okolju.

Mnogi, danes mednarodno uveljavljeni ambasadorji slovenske glasbene kulture, so ravno na tekmovanju TEMSIG dobili prve potrditve in možnosti za potrditev v mednarodnem prostoru.

GŠ Slavka Osterca Ljutomer

Tekmovanje TEMSIG je zaradi visokega nivoja in mednarodne primerljivosti od leta 1991 član organizacije EMCY (European Music Competition for Youth). Pomembno vez z mednarodnimi glasbenimi inštitucijami predstavljajo žiranti, ki prihajajo iz najbolj prestižnih glasbenih univerz in ustanov iz cele Evrope. Ti na tekmovanju mlade slovenske talente spoznajo, jih povabijo na koncerte, univerze, festivale, v gledališča. Nagrajenci TEMSIG-a so praviloma na kasnejši poklicni poti nosilci glasbenega življenja v Sloveniji kot dirigenti oziroma člani obeh profesionalnih simfoničnih in opernih orkestrih, v policijskem in vojaškem pihalnem orkestru ter v big bandu RTV Slovenija ali odlični pedagogi. Mnogi so uspešni v tujini.

Zvezi slovenskih glasbenih šol in komisiji TEMSIG, kljub velikim organizacijskim in finančnim zahtevam, dajejo navdih in voljo, da ta zahtevni projekt z zmeraj manj finančne podpore države vsako leto izpeljejo.

TEMSIG



Več v Kultura in izobraževanje