Tako so se gasilci morali »prebijati« do kraja nesreče in ukleščenega voznika

Kot je razvidno, bi se vozniki v določenih primerih lahko bolje razvrstili in s tem gasilskemu vozilu in gasilcem omogočili hitrejši prihod na prizorišče prometne nesreče, kjer je v vozilu ostal ukleščen voznik.

Prlekija-on.net, nedelja, 6. junij 2021 ob 11:41
PROMETNA NESREČA IN ZASTOJ

#ZavodReševalniPas #PGDSlovenskaBistrica #ZavarovalnicaTriglav #ozaveščamo #skupaj #RešiŽivljenje #LevoDesno

Objavil/a Ustvarimo Reševalni PAS na avtocestah dne Nedelja, 06. junij 2021

Prebijanje na kraj nesreče

V soboto, 5. junija, ob 12.23 so na avtocesti A1 iz smeri Slovenska Bistrica - Maribor, občina Slovenska Bistrica, posredovali gasilci JZ GB Maribor in PGD Slovenska Bistrica, kjer je prišlo do trčenja dveh osebnih in dveh kombiniranih vozil. S tehničnim posegom so iz vozila rešili eno osebo. Reševalci NMP so jo prepeljali v UKC Maribor. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, z vpojnimi sredstvi posipali iztekle tekočine ter odklopili akumulatorje. Tako se glasi poročilo Uprave RS za zaščito in reševanje o sobotni hujši prometni nesreči na avtocesti..

Ob tem je nastal posnetek, ki je plod sodelovanja med Zavodom Reševalni pas, Zavarovalnico Triglav in gasilskimi enotami širšega pomena v Republiki Sloveniji, v konkretnem primeru PGD Slovenska Bistrica. Video si lahko ogledate zgoraj. Kot je razvidno, bi se vozniki v določenih primerih lahko bolje razvrstili in s tem gasilskemu vozilu in gasilcem omogočili hitrejši prihod na prizorišče prometne nesreče, kjer je v vozilu ostal ukleščen voznik.

Nastajajo zastoji

Trčili dve osebni in dve kombinirani vozili


S pravilno razvrstitvijo vozil ob zastoju na avtocesti omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost preživetja tudi do 40 odstotkov. Razvrstitev vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrščanju vozil.

30. člen Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), 14. odstavek pravi:

»V primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.«


Več v Črna kronika