Od nezakonito odloženega blata se Komunalno podjetje Ptuj »v celoti in nedvoumno distancira«

Komunalno blato naj bi bilo iz čistilne naprave Komunalnega podjetja Ptuj, po besedah direktorja pa je za blato odgovoren prevzemnik.

Prlekija-on.net, petek, 11. junij 2021 ob 16:09
Izredna novinarska konferenca

Izredna novinarska konferenca

V javnosti so se pojavile informacije, da blato, ki se je pred tednom pojavilo v Pivoli in močno onesnažilo okolje, izvira iz Komunalnega podjetja Ptuj oziroma njihove čistilne naprave, kjer ga prevzema podjetje CEP Celje. V petek dopoldan so tako na lokaciji centralne čistilne naprave na Ptuju sklicali izredno novinarsko konferenco, kjer so pojasnili postopke, ki jih ima uvedene Komunalno podjetje Ptuj d.d. v zvezi z obdelavo in predajo komunalnega blata iz centralne čistilne naprave na Ptuju. "Od nezakonito odloženega blata v občini Hoče-Slivnica se Komunalno podjetje Ptuj d.d. v celoti in nedvoumno distancira," so sporočili.

Govornika na novinarski konferenci sta bila mag. Janko Širec, direktor Komunalnega podjetja Ptuj, d.d ter Jernej Šömen, vodja dejavnosti odvajanja in čiščenja odpadnih vod pri Komunalnem podjetju Ptuj d.d.

Onesnaženje nad območjem Pivoli, foto: Mirjana Fesel

DRSV: Govorimo lahko o ekološkem kriminalu, ki ga je potrebno že v kali zatreti, povzročitelja pa izslediti in ustrezno kaznovati


Širec je med drugim povedal, da strogo obsojajo kriminalno dejanje in želijo, da odgovorni dogodek čim prej raziščejo, storilca pa kaznujejo. Šömen pa je pojasnil, da blato začasno odlagajo v skladišče, kjer zmogljivosti zadoščajo za štiri do pet dni, nato pa za odvoz poskrbi izbrani izvajalec. Blato nato naložijo na tovornjake, prevoznike pa izbere pogodbeni partner. Naloženi tovornjak stehtajo, natančno popišejo registrsko številko tovornjaka, dan odvoza ter količino odpeljanega materiala. "Potem ko tovornjak zapusti območje čistilne naprave, vozilom ne sledimo, v dobri veri, da ta blato odpeljejo na lokacijo, kjer z njim ravnajo v skladu z okoljskimi predpisi in kot je določeno v pogodbi z izvajalcem," je med drugim povedal Šömen. Celotno novinarsko konferenco si lahko ogledate v videu.

Kriminalistična preiskava poteka

Iz PU Maribor so sporočili, da zaradi velikega zanimanja medijev in tudi javnosti, o onesnaženju okolja z odloženim blatom v Pivoli, sporočajo, da še vedno poteka intenzivna kriminalistična preiskava. Mariborski kriminalisti to dejanje preiskujejo prioritetno in se v cilju odkritja storilca ali storilcev tega dejanja povezujejo tudi s kriminalisti iz drugih delov Slovenije.

V okviru preiskave še vedno preverjajo okoliščine dogodka, zbirajo obvestila in sproti preverjajo pridobljene informacije. Pri tem tudi sodelujejo z inšpekcijskimi službami in o vseh ugotovitvah sproti obveščajo pristojno tožilstvo, ki usmerja predkazenski postopek.

V interesu kriminalistične preiskave, javnosti in medijem za sedaj ne morejo razkriti več podrobnosti tega predkazenskega postopka. To bodo storili po zaključku preiskave, še sporočajo.



Več v Črna kronika