Literarni večer s Cvenarji in pogovor z avtorjem zgodbe o »Cvenskih jagrih«, Rafaelom Pavličičem

Zgodba na šaljiv način riše daleč znane cvenske lovce, povezane s kmečkim praznikom - kolinami.

Prlekija-on.net, petek, 18. junij 2021 ob 08:17
Literarni večer s Cvenarji

Literarni večer s Cvenarji

Splošna knjižnica Ljutomer nadaljuje poletne, že tradicionalne dogodke s sodelovanjem slaščičarne Flo Cukeraj.

Pogovor z avtorjem zgodbe o "Cvenskih jagrih" Rafaelom Pavličičem je vodila direktorica knjižnice Vesna Laissani. Zgodba na šaljiv način riše daleč znane cvenske lovce, povezane s kmečkim praznikom - kolinami.

Rafael se zaveda pomena naše kulturne dediščine, promoviranju njenega pomena ter približevanje dediščine širšemu krogu prebivalstva. Trenutno vodi kar 6 tamburaških skupin, od tega 4 otroške na OŠ Cven in OŠ Stročja vas. Sodeluje v Pihalnem orkestru Ljutomer in pri Križevskih rogistih. Zbira in zapisuje ljudske pripovedi, ki jih sliši od ljudskih pripovedovalcev, ob tem pa ustvarja tudi avtorske skladbe z besedili ali brez za tamburaše. Doma upravlja in vodi Vinogradniški in kmečki muzej, predvsem pa skrbi za vinograd in pridelavo izvrstnega hišnega vina.

Za besedo smo prosili dr. Mirana Puconja, ki je na kratko predstavil svoj raziskovalni pogled na kulturno dediščino Cvena.

Večer nam je popestrila in se predstavila tamburaška skupina KD Cven. Recitacije je bral Tine Raj iz OŠ Ivan Cankar Ljutomer.

Hkrati vas seznanjamo, da smo prejšnja leta v Splošni knjižnici Ljutomer izvajali Cikel ruskega filma, letos pa se bomo zaradi razmer s projekcijo preselili na prosto na teraso Flo Cukeraja, kjer bo 13.7. predvajan Ruski film: Belo puščavsko sonce.

Prisrčno vabljeni.

Zapisala: Sonja Rožman, Splošna knjižnica Ljutomer
Foto: Splošna knjižnica Ljutomer



Več v Kultura in izobraževanje