Lučka ozavešča o nasilju in zlorabah nad starejšimi

Zavod Vitica, skupaj z likovniki, na temo Samo 10 minut mi nakloni, v kampanjo za lepše življenje starejših.

Prlekija-on.net, sreda, 23. junij 2021 ob 16:27
Zavod Vitica za starejše

Zavod Vitica za starejše

Ob letošnjem Svetovnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, so se v kampanjo aktivno vključili tudi v Zavodu za pomoč družini na domu Vitica iz Gornje Radgone. Zlorabe in nasilje nad starejšimi so namreč, tako v Sloveniji, kakor tudi drugod po svetu, v veliki meri spregledane ali pa obravnavane kot problem, o katerem se ne govori oz. vemo premalo. V osrčju kampanje je predvsem prizadevanje, da se ponovno vzbudi spoštovanje do starejših, da se spremenijo vrednote v družbi in da se ljudje zavedamo, kako pomembno je nasilju reči NE.

"Letošnja kampanja v okviru Zavoda Vitica, ki s svojim programom Lučka ozavešča o nasilju nad starejšimi je potekala skozi ustvarjanje likovnih umetnikov. Z načrtovanimi aktivnostmi vsako leto želimo spodbuditi in senzibilizirati posameznike, ki so v stiku tako s starejšimi kot širšo družbo. Program Lučka ljudi ozavešča o pojavnosti nasilja nad starejšimi, prepoznavanju nasilja in možnih oblikah pomoči in podpore žrtvi nasilja. Starejše osebe so v večini najšibkejši družinski član ali uporabnik določene storitve. Zato Zavod Vitica v svojem programu daje poudarek detabuizaciji, nedopustnosti in družbeni nesprejemljivosti kakršne koli oblike nasilja nad starejšo osebo", poudarja Edita Predan, strokovna delavka v Zavodu Vitica, ki je v sodelovanju z Likovnim društvom Gornja Radgona izvedel likovno kolonijo na temo Samo 10 minut mi nakloni.

Umetniška dela je ustvarjalo skoraj 20 likovnikov. In ob Svetovnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, je v Mladinskem centru Gornja Radgona, potekala otvoritev razstave slik, ustvarjenih v okviru omenjene likovne kolonije. Razstava je na ogled vse do 14. julija. Po tem datumu pa bodo slike predane županom občin, ki sofinancirajo program. "Na ta način želimo tudi s pomočjo lokalnih skupnosti ozaveščati javnost o ničelni toleranci do vseh oblik nasilja nad starejšimi", poudarja Predanova in dodaja, da ima Zavod Vitica za vse starejše med tednom od ponedeljka do petka, med 9. in 10. uro na voljo tudi SOS telefon številka: 051/695-100, kjer se lahko starejši zaupajo oz. dobijo vse potrebne informacije povezane z nasiljem nad starimi.



Več v Kultura in izobraževanje