Puščavski prah se bo v petek dokončno umaknil iznad Slovenije

Oblak puščavskega prahu se razteza do višine 5 km.

Prlekija-on.net, četrtek, 24. junij 2021 ob 10:42
Ozračje je te dni motno

Ozračje je te dni motno

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) sporoča, da se bo oblak puščavskega prahu iz Sahare, katerega vpliv bomo danes v Sloveniji še čutili, jutri dokončno umaknil proti jugovzhodu.

Na simulaciji, ki prikazuje vertikalni prerez oblaka puščavskega prahu nad Slovenijo vidimo, da se oblak razteza do višine 5 km. Vsebnost delcev je v višjih plasteh še višja kot pri tleh. V petek se bo od severozahoda ozračje dokončno počistilo, najdlje bo vpliv prahu čutiti na območju jugovzhode Slovenije.

Ozračje je motno

Poleg velike toplotne obremenitve, je te dni v zraku še nekaj drugega...


V petek na severovzhodu možne krajevne nevihte

Po podatkih Arso bo v četrtek pretežno jasno, čez dan bo pihal jugozahodni veter. Proti večeru je predvsem v gorskem svetu možna kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 34, na jugovzhodu do 36 °C. V petek bo povečini sončno. Popoldne in zvečer bodo predvsem na severovzhodu nastale krajevne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, najvišje dnevne od 26 do 32 °C.

Predvsem danes bo po nižinah sredi dneva in popoldne še velika toplotna obremenitev.

V soboto bo na Primorskem pretežno jasno, prehodno bo zapihala šibka burja. Drugod bo sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan pa se bo jasnilo. Predvsem v hribih severne Slovenije bo možna kakšna ploha ali nevihta. Vročina bo nekoliko popustila.

V nedeljo bo dokaj sončno, verjetnost popoldanskih neviht bo majhna.



Več v Narava