V projektu Mladi posvojijo rokodelca sodelovali vsi učenci 9. razredov

Projekt Mladi posvojijo rokodelca na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Vida Tivadar Mesarič, prof., torek, 31. maj 2011 ob 18:32
Izdelovanje brezove metle

Izdelovanje brezove metle

V šol. letu 2010/11 smo se na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici ponovno odločili, da se bomo priključili projektu Mladi posvojijo rokodelca. V projektno delo smo pritegnili vse učence 9. razredov. Delo je potekalo terensko in v obliki delavnic na tehniškem dnevu, in sicer pod vodstvom mentorjev Irene Skotnik, Petra Korošca in Vide Tivadar Mesarič.

V novembru smo se najprej seznanili z različnimi rokodelskimi dejavnostmi in jih začeli raziskovati. Tako smo spoznali, katere rokodelske obrti se pojavljajo v Pomurju. Ker smo v lanskem šolskem letu že bili vključeni v projekt Mladi posvojijo rokodelca in smo imeli že opravljeno anketo o tem, kdo se v naši občini še vedno ukvarja z rokodelskimi dejavnostmi, smo izmed njih izbrali rokodelca, ki se ukvarja s pletenjem košar in izdelovanjem brezovih metel.

Naš posvojeni rokodelec je tako postal Rudolf Brumen, ki smo ga v mesecu februarju povabili na delavnice ob tehniškem dnevu. Rudolf Brumen je rojen 15. 4. 1942 in  živi v Dragotincih v občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Pravi, da se je izdelkov naučil izdelovati sam, in sicer že pred pred tridesetimi leti. V družini se s tem ukvarja sam in družina ga pri tem zelo podpira. To delo ga zelo veseli in zato ga opravlja z veseljem.

Brezove metle smo izdelali tudi učenci. Za izdelavo teh metel potrebujemo brezove veje, vrv, žico, škarje in seveda dobro voljo. Da nastane na koncu lepa brezova metla, potrebujemo tudi čas, saj eno metlo izdelujemo približno eno uro.

Ob ponazoritvi izdelave metle smo spoznali, kakšno je bilo življenje nekoč. Prav tako smo ob njegovem pripovedovanju o svojih življenjskih izkušnjah in modrostih lažje dojemali svet starejše generacije in se zavedali pomena medgeneracijskega druženja, ki je pomemben za razvoj ustvarjalnih potencialov mladih ter varovanje in ohranjanje nesnovne dediščine.
 
Ob koncu našega druženja z rokodelcem smo učenci in njihovi mentorji spoznali, kako zelo pomemben je stik otroka z drugimi generacijami. Ne moremo živeti v polnosti, če nismo povezani. Izkušnje odraslih otroku pomagajo, da lahko sam sebe vrednoti naprej za naslednje rodove. Tako začuti skupne korenine in pripadnost, da bo nekega dne zmogel poiskati lastno globino.


Več v Kultura in izobraževanje